Economie
14 mai 2021

Periferia orașului Cernăuți - satul Ciornovca, ”îngropat” de gropile de gunoi

Periferia orașului Cernăuți - satul Ciornovca, ”îngropat” de gropile de gunoi
14 mai 2021

Periferia orașului Cernăuți - satul Ciornovca, ”îngropat” de gropile de gunoi

Gunoiștea din localitatea Ciornovca, unde sunt depozitate deșeurile din  comunitatea Cernăuți este supraîncârcată. Zilnic, aici tsunt transportate mai mult de 2 mii metri cubi de deșeuri din centrul regional (până în prezent au fost transportae circa 8 milioane metri cubi).

În același timp, barajul de separare a lichidelor periculoase de la deșeuri, a fost construit cu unele încălcări. Cazul este investigat de oamenii legii, potrivit informației difuzate de audiovizualul public UA:Bucovina. Gospodăriile locatarilor sunt separate de depozitul de deșeuri printr-o pădurice și un câmp, cu toate acestea, în zilele caniculare mirosul emanat de gunoişte se extinde ca un capac deasupra satului şi se face simţit şi în localitate.

„Mirosul neplăcut al gunoaielor descompuse este resimțit  în sat, e imposibil să respiri. Oamenii nu pot să suporte mirosul îngrozitor, în special, copiii din Ciornovca au stare de greață, vomează”, se indignează Silvia Moldovan din această localiate.

Un alt locuitor al satului Ciornovca, Valerii Leuș, de asemenea, este revoltat de mirosul neplăcut de la depozitul de gunoaie din sat. Potrivit acestuia, deocamdată pădurea protejează localitatea. ”Este un miros insuportabil, în special, când sunt descârcate gunoaiele...”, specifică Valerii Leuș.

Prima groapă a depozitului de deșeuri trebuia să fie folosită doar 5 ani, în schimb, deșeurile au fost transporate pe tot parcursul ultimilor 15 ani. De asemenea, a fost depășită perioada de exploatare deșeurile acumulează gaze periculoase, iar la marginea depozitului se acumulează deșeuri toxice.  

Potrivit ecologului Iarema Tevtulea, aceste lichide au absorbit multe substanțe chimice periculoase și se pot scurge spre terenurile agricole.

Barajul, ce separă filtratul periculos de sat, a fost construit cu încălcări, potrivit  viceprimarului de Cernăuți, Igor Krohmali. Din această cauză au fost deschise dosare penale. Potrivit adjunctului primarului, zilnic este monitorizată starea barajului, lichidul este pompat prin folosirea unor echipamente.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 424


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți