Economie
Redactor: Elvira Chilaru
05 iulie 2021

Plantație de lavandă transcarpatică: clătite colorate, înghețată delicioasă și peisaje mirifice

Plantație de lavandă transcarpatică: clătite colorate, înghețată delicioasă și peisaje mirifice
05 iulie 2021

Plantație de lavandă transcarpatică: clătite colorate, înghețată delicioasă și peisaje mirifice

Acum doi ani, un câmp  de lavandă a fost plantat lângă micul centru raional Perecin din Transcarpatia, care a fost prima încercare din regiune de a crește această plantă la scară industrială.

Plantația de lavandă a atras atenția turiștilor către Perecin, cunoscut până atunci doar  pentru fabrica de prelucrare a chimică a lemnului, construită în secolul al XIX-lea

Pe un munte din preajmă  au fost plantate 320.000 de tufe de lavandă pe mai mult de 10 hectare. Alte 2,5 hectare sunt ocupate de plantații de trandafiri de Damasc.

Meniul ce prevede drept ingredient lavanda  este  cafea cu lavandă, clătite colorate preparate de  mama proprietarului. Cele două fiice ale proprietarului la fel lucrează la bucătărie. Vara, elevii de la o școală locală sunt angajați aici pentru a lucra cu jumătate de normă și pentru a ajuta turiștii

Sezonul turistic aici durează două luni. Lavanda înflorește in iunie-iulie. Turiștii fac fotografii  începând cu zorii zilei și terminând  la apusul soarelui.

Anul trecut, turiștii de pe Muntele Lavandei  au fost numărați după mașinile parcate în preajmă,  aproximativ 2.000 de oameni din diferite orașe din Ucraina au vizitat plantația. Anul acesta se așteaptă să fie  cel puțin 5.000.

„Procesăm cea mai mare parte a lavandei în produse finite, soția și fiicele mele o fac”, spune proprietarul Iuri Caciur. „În prezent, avem peste 50 de articole din produse de lavandă, cum ar fi ceaiuri, produse cosmetice, perne și pungi, siropuri și multe altele. Mai producem 15 produse din trandafiri din Damasc”, potrivit omului de afaceri.

De fiecare dată aici sunt inventați  „magneți” noi pentru atragerea turiștilor. Familia transcarpatică a amenajat mai multe zone foto, a deschis o mică cafenea și a organizat degustări. Seara, pe teritoriu sunt organizate concerte cu participarea unui ansamblulu de la muzeul local

Cel  mai dificil lucru la fermă, potrivit lucrătorilor, este combaterea buruienilor. Pesticidele și erbicidele sunt interzise aici. Toată lumea în mod manual plivește plantația.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 413


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți