Economie
18 august 2021

Prețul la gaze a atins niveluri record în Europa, în timp ce exporturile rusești s-au redus

Prețul la gaze a atins niveluri record în Europa, în timp ce exporturile rusești s-au redus
18 august 2021

Prețul la gaze a atins niveluri record în Europa, în timp ce exporturile rusești s-au redus

Prețul la gazele naturale în Europa, deja ridicate în urma livrărilor rusești reduse din această vară, a atins un nou record, în urma deciziei Gazprom de a nu pompa prin Ucraina decât foarte puține gaze suplimentare, relatează France Presse.

Potrivit agențiilor ruse de presă, prețul la gaze în Europa a atins maximul său istoric, depășind pragul de 585 de dolari pe mia metri cubi imediat după decizia Rusiei de a nu acoperi decât 4% din capacitatea suplimentară de tranzit a gazelor oferită de Ucraina pentru luna septembrie, scrie Agerpres.

Aceasta în timp ce prețul la gazele naturale în Europa înregistrase deja niveluri record în fața cererii crescute și a nivelului de stocare mult mai scăzut decât de obicei, ceea ce provoacă îngrijorări în perspectiva iernii.

În cadrul contractului actual, Gazprom trebuia să asigure tranzitul a 40 miliarde de metri cubi de gaze anual prin Ucraina. Gazprom achiziționa apoi capacități suplimentare dacă era necesar.

De obicei, Rusia achiziționează o cantitate importantă de capacitate de tranzit în plus, atunci când gazoductele sale care ocolesc Ucraina pompează gaze spre Europa la capacitate maximă.

Dar unul dintre principalele gazoducte rusești către Germania, Yamal-Europa, nu funcționează în prezent decât la capacitate extrem de redusă după un incendiu la o uzină de procesare a gazelor, la începutul lunii august. Luni, în punctul de sosire Mallnov venise mai puțin din jumătatea volumului, comparativ cu cel de dinaintea incidentului.

Într-un comentariu pentru AFP, organizația de evaluare a indicelui de preț Platts a declarat că prețul gazelor naturale din Europa este provocat în special de cererea crescută după o iarna rece și de scăderea altor surse de aprovizionare.

„Rusia este în prezent singura țară care ar putea avea o producție excedentară, dar pentru a-și crește exporturile ea ar trebui să rezerve capacități suplimentare prin Ucraina", a indicat Platts.

„O scădere a fluxurilor la Mallnow a redus importurile ruse cu 30-45 mcm/zi începând cu 31 iulie. Deși istoric livrările Gazprom au fost sigure, iar problemele s-au rezolvat rapid și ne așteptăm ca fluxurile să revină la peste 80 mcm/zi mai târziu în această lună, evoluția strategică a Gazprom de a se concentra asupra valorii în raport cu volumul în 2020-2021 ar putea duce la fluxuri mai mici pentru mai mult timp", a apreciat Platts.

Unii observatori acuză Moscova că exercită presiune și rămâne surdă la cererile europenilor de creștere a livrărilor în așteptarea dării în folosință a controversatului gazoduct Nord Stream 2, comentează AFP.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 260


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți