Economie
Redactor: Mirela Amarie
15 ianuarie 2021

Prețuri reduse la gaze: Când vor intra în vigoare noile prețuri și cât vor plăti cernăuțenii?

Prețuri reduse la gaze: Când vor intra în vigoare noile prețuri și cât vor plăti cernăuțenii?
15 ianuarie 2021

Prețuri reduse la gaze: Când vor intra în vigoare noile prețuri și cât vor plăti cernăuțenii?

Noul an în Ucraina a început cu o o acțiune de protest îndreptată împotriva majorării tarifelor la gaze, care a avut loc în multe orașe ale țării. Drept urmare, zilele trecute, 13 ianuarie, a devenit cunoscut faptul că tarifele la gaz vor fi reduse.

Prețurile la gaz pentru cetățenii din Ucraina au crescut din luna ianuarie. Nu există tarife uniforme pentru vânzările de gaze și acestea variază în Ucraina de la 7 la aproape 11 UAH pe metru cub. Luând în considerare prețurile pentru serviciile de distribuție, un metru cub de gaz va costa consumatorii 10-12 UAH.

În mai multe regiuni, în semn de protest, a fost blocată circulația drumurilor. Oamenii fiind nemulțumiți de noile prețuri la electricitate și gaz. De exemplu, în 23 decembrie, în regiunea Poltava, locuitorii din orașul Lubnî au participat la proteste în masă - la clădirile „Lubnîgaz”, la administrația de stat a raionului, consiliul municipal din Lubnî, Pîreatîn, Hrebinți.

Proteste împotriva majorării tarifului la gaze au fost organizate și în regiunea Cernăuți.

Unii politicieni au decis să „câștige puncte” pentru ei și pentru partidele lor - au început chiar să deschidă așa-numitele birouri de rezistență tarifară. Cetățenii obișnuiți au reacționat negativ la acest lucru, spunând că nu este nevoie să facă publicitate și să preia funcțiile de gestionare a protestelor, pe care oamenii le organizează singuri, fără politicieni.

În  13 ianuarie, președintele Volodimir Zelenski a ținut o întâlnire energetică la care au participat reprezentanții Cabinetului de Miniștri, ai Comisiei Naționale pentru Reglementarea Energiei, șefii companiei naționale de petrol și gaze din Ucraina „Naftogaz” și specialiști din domeniul economiei, electricității și gazelor. Părțile au discutat despre necesitatea reducerii prețurilor la gaze pentru ucraineni, care ar trebui să scadă în luna februarie.

„Prețurile pieței sunt prea mari, mai ales având în vedere pandemia. Noi, ca stat, trebuie să-i protejăm pe cetățenii noștri, și în termeni economici”, a spus șeful statului.

În urma întrunirii s-a decis reducerea prețului gazelor sub piață. Aceasta înseamnă o reducere a plăților ucrainenilor cu peste 30%. Până la sfârșitul carantinei sau până la sfârșitul sezonului de încălzire, se propune stabilirea tarifului de  6.999 UAH la o mie de metri cubi de gaz. În plus, abonații încă mai trebuie să plătească pentru distribuția (transportul) gazului - tarifele sunt diferite.

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmigal a explicat modul în care Cabinetul de Miniștri intenționează să reducă prețul gazelor pentru ucraineni. El a asigurat că statul își va proteja cetățenii de tarifele ridicate, în ciuda creșterii prețurilor la gaze în Europa și la bursele din Ucraina. În plus, Comisia Națională pentru Reglementarea de Stat a Energiei și Utilităților inițiază o inspecție amănunțită a tuturor furnizorilor de gaze care nu au cele mai mari tarife de distribuție a gazului. Prim-ministrul le-a indicat Ministerului Finanțelor și Ministerului Politicii Sociale să formeze mecanisme eficiente de subvenționare.

Mirela AMARIE, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 511


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți