Economie
Redactor: Marin Gherman
22 decembrie 2020

Previziuni | Piețele cred mai mult în veștile rele, decât în cele bune

Previziuni | Piețele cred mai mult în veștile rele, decât în cele bune
22 decembrie 2020

Previziuni | Piețele cred mai mult în veștile rele, decât în cele bune

Nu mai este un secret pentru nimeni că evoluția economiei este influențată de situația medicală și de știrile legate de situația pandemiei.

Brokerii și investitorii se așteptau la 21 decembrie a.c.  să înceapă ceea ce se numește „raliul de Crăciun”, adică o creștere a indicilor bursieri. Este deja o tradiție ca acțiunile să crească în preajma Sărbătorii de Crăciun, cel mai probabil pentru că optimismul din această perioadă a anului îi contaminează și pe investitori.

Numai că ieri lucrurile au stat diferit. Piețele europene au scăzut, indicii burselor de la Paris, Londra sau Frankfurt cunoscând o alunecare sub efectul vânzărilor de acțiuni. Vânzări care sunt puse de experții pieței de capital pe seama unei singure știri. Aceea că în Marea Britanie a fost descoperită o mutație a coronavirusului, respectiv o tulpină care se răspândește mai rapid decât cea deja cunoscută.

Desigur, informația a venit însoțită de măsurile decise de guvernul britanic, dar și de câteva state europene. Este vorba despre o nouă „izolare” a Marii Britanii, decizii care aduc aminte de primăvara acestui an, atunci când primul reflex al statelor a fost să închidă granițele.

Deci, piețele europene au reacționat la noua situație a epidemiei din Marea Britanie și au înregistrat scăderi ai indicilor. Interesant este că investitorii s-au uitat mai mult la vestea rea decât la cea bună.

Au vândut acțiuni fiind influențați de știrea din Marea Britanie și aproape că au ignorat anunțul venit de la Agenția Europeană a Medicamentului, conform căruia vaccinul Pfizer/Biontech a fost avizat și deci poate fi utilizat.

Între vestea bună și cea rea investitorii au acționat sub impulsul celei de-a doua, ceea ce, desigur, poate fi de înțeles. Cu atât mai mult cu cât, vestea avizării vaccinului a venit în partea a doua a zilei, atunci când îngrijorarea investitorilor se consumase.

Dar, o schimbare bruscă de tendință ar fi fost posibilă și bursele trec destul de des prin astfel de situații. Din acest punct de vedere, evoluția de astăzi a burselor va fi relevantă.

Și bursele de peste Ocean au închis ziua de ieri în culoarea roșie, adică în scădere, iar vestea bună, ignorată de investitorii americani, a fost aprobarea de către Congresul american a unui pachet de stimulare fiscală în valoare de 900 miliarde dolari.

Fondurile vor fi alocate pentru ajutoare pentru șomaj, finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și pentru distribuirea vaccinurilor. Din nou, investitorii pe piața americană nu au fost impresionați de viitorul pachet fiscal, adică de vestea bună, ci, parcă, mutația virusului din Marea Britanie le-a reamintit că povestea Covid nu este terminată.

Nu doar piețele de acțiuni au reacționat. Prețul petrolului a scăzut cu 5%, iar valute precum dolarul și lira sterlină au intrat într-o zonă de volatilitate. Scăderea lirei sterline este pusă și pe seama negocierilor prelungite și fără rezultate vizibile pe tema Brexitului.

Trebuie, însă, să fim realiști. Anul acesta, bursele și acțiunile au performat foarte bine în comparație cu ceea ce s-a întâmplat în zona de sănătate publică și în economie. Indicii bursieri au atins valori record, în pofida crizelor, motivele fiind destul de diferite, printre care infuzia de bani realizată de băncile centrale din Europa și din Statele Unite.

Deci, este posibil ca în aceste zile, bursele să se întoarcă la raliul de Crăciun, adică la creștere. Dar, ziua de ieri ne-a adus o morală. Și anume aceea că veștile negative care vin dinspre pandemie vor influența fie piețele, mai directe și, uneori, mai volatile, fie investitorii în economia reală. Este clar că economia va depinde în continuare de evoluția situației medicale.

Rubrică realizată de RFI România cu sprijinul CERTINVEST - Societate de Administrare a Investițiilor

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 327


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți