Economie
Redactor: Elvira Chilaru
28 noiembrie 2019

Proiect ucraineano-ungar de protecție împotriva inundațiilor

Proiect ucraineano-ungar de protecție împotriva inundațiilor

„SafeTisza” (Tisa sigură) este un proiect de cooperare transfrontalieră între Ucraina și Ungaria, care vizează rezolvarea problemelor prioritare pe teritoriul dintre  râurile  Tisa-Tur, și anume protecția împotriva inundațiilor și a apelor interioare prin reconstrucția obiectelor  de infrastructură.

La Vinogradov a avut loc o conferință internațională între partenerii proiectului.

Inundația din 1998 în Transcarpatia a fost un dezastru natural cauzat de ploile  abundente din 3-5 noiembrie. Apoi au  ieșit din maluri apele  râurilor  Tisa, Tereblya, Teresva, Borzhava, Latoritsa și altele, care au inundat aproape 120 de localități. Aproximativ 350.000 de oameni se aflau în zona dezastrelor. Satele din raionul Vinogradiv  erau cele mai afectate la acea vreme.

Nu mai puțin catastrofală pentru regiune a fost inundația din 2001. Pentru a preveni în continuare catastrofele naturale, a fost creat un proiect de cooperare transfrontalieră „Safetisza” - „Tisa sigură” între Ucraina și Ungaria, care are drept scop protejarea teritoriilor și a populației raionului Vinogradiv din regiunea Transcarpaților și a regiunii  Szabolcs-Szotmar-Beregvid din Ungaria vecină.

Principalul element de infrastructură al proiectului pe teritoriul ucrainean este reconstrucția  digului  de 9,5 km pe malul  stâng al râului Tisa între satele Tekovo și Gethenya, precum și construcția unui centru de inundații în satul Tysobiken din raionul Vinogradiv.

Sursa finanțării proiectului este o subvenție a Uniunii Europene cu o cofinanțare de 10% din bugetul de stat.

Trebuie adăugat, că proiectul implică nu numai reconstrucția instalațiilor de apă, ci și sensibilizarea comunităților locale cu privire la problemele de ecologie și de mediu printr-o serie de activități educaționale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 276

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți