Economie
15 aprilie 2021

Proiecte transfrontaliere finanțate de UE – școli moderne pentru etnicii români şi ucraineni (VIDEO)

Proiecte transfrontaliere finanțate de UE – școli moderne pentru etnicii români şi ucraineni (VIDEO)
15 aprilie 2021

Proiecte transfrontaliere finanțate de UE – școli moderne pentru etnicii români şi ucraineni (VIDEO)

Uniunea Europeană a oferit 300 de mii de euro pentru a moderniza o şcoală românească din Ucraina şi o şcoală cu predarea în limba ucraineană din România, potrivit unui reportaj realizat de jurnaliștii BucPress TV Cernăuți pentru TVR Moldova.

Cu aceşti bani va fi procurat tot ce trebuie pentru ca elevii să beneficieze de condiţii moderne de studiu. Vor fi create şi ateliere în care se vor învăţa meşteşugurile reprezentative pentru cele două grupuri etnice.

Beneficiarii proiectului transfrontalier sunt elevii de la şcolile din satul Bălcăuţi, România şi Iordăneşti, Ucraina.

GHEORGHE LUTIC, primar, comuna Carapciu, Ucraina: ”Este unul dintre cele mai mari şi solid proiecte de pe teritoriul Bucovinei. Am ajuns la etapa că astăzi am primit prima tranşă, care a venit pe contul primăriei, în sumă de 63,256 de euro”.

VASILE ŞOIMAN, primar, satul Bălăcăuţi, România: ”Cred că este un pas înainte în a ne cunoaşte. Noi, cei din România, etnicii ucraineni şi etnicii români din Ucraina. Să evaluăm partea de predare din România, precum şi partea de predare din Ucraina”.

La şcoala Iordăneşti învăţa 150 de copiii ai etnicilor români din Ucraina. Instituţia de învăţământ a fost deschisă în 2017, iar din banii oferiţi acum de Uniunea Europeană se vor achiziţiona echipamente şi mobilier pentru sala de sport, sala de muzică şi cea destinată evenimentelor festive.

VASILE IONEŢ, director şcoală, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Va fi cabinetul de muncă, de deservire, care va fi dotat cu diferită aparatură, cuptoare electrice, maşini de cusut. Acum trebuie să ne întoarcem la aceste îndeletniciri ca să nu se piardă tradiţiile noastre”.

Proiectul transfrontalier al Uniunii Europene prevede şi un schimb de experienţă dar şi parteneriate educaţionale. De asemenea, vor fi cumpărate 28 de table interactive, pentru fiecare clasă din cele două instituţii de învăţământ. 

OLTIŢA ŞAPCĂ, profesor, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Avem necesităţi foarte mari pentru a face lecţiile mai interesante. Tot ce avem în clasă este ajutorul părinţilor şi avem şi de la stat, dar suntem foarte bucuroşi de ajutorul acordat”.

VICTORIA OPAIŢ, elevă, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Mi-a fost tare dor de şcoală. Şcoala mea este cea mai frumoasă din lume”.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014 - 2020 şi va fi implementat până în luna martie 2022, potrivit sursei citate.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 841


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți