Economie
26 mai 2021

Regiunea Cernăuți: Sanatoriul ”Brusnița”, în pericol de faliment

Regiunea Cernăuți: Sanatoriul ”Brusnița”, în pericol de faliment
26 mai 2021

Regiunea Cernăuți: Sanatoriul ”Brusnița”, în pericol de faliment

Sanatoriul ”Brusnița”, regiunea Cernăuți, nu primește vizitatori de mai mult de un an, în același timp, din bugetul regional au fost alocate 500 mii de grivne pentru rambursarea datoriilor.

În perioada pandemiei cauzate de noul coronavirus, sanatoriul a fost închis în luina martie 2020. Unele clădiri ale sanatoriului de balneofizioterapie și recuperare medicală au ajuns într-o stare deplorabilă, a declarat într-un comentariu pentru audiovizualul public UA:Bucovina, șeful interimar al instituției, Tatiana Bloșko. În plus, se acumulează noi restanțe la salarii și servicii locative-comunale.

Maria Cozma a lucrat asistentă medicală la sanatoriu mai mult de 30 de ani. Aici își întremau sănătatea persoanele cu afecțiuni musculo-scheletice cu ajutorul băilor cu hidrogen sulfurat. ”Aceste căzi de baie erau curățate,  se turna apă proaspătă și  hidrogen sulfurat, astfel încât pacientul  stătea în această cadă  vre-o 15 minute. La etapa actuală sanatoriul nu funcționează, suntem în concediu pe cont propriu”, afirmă Maria Cozma.

Începând cu luna amrtie 2020 sanatoriul nu funcționează din cauza carantinei, deci, instituția medicală a rămas fără venituri.  Din lipsă de finanțare au fost concediați 20 de angajați.  După ce a fost concediată,  asistentă medicală Olga Grandei se află la evidență la centrul de plasare în câmpul muncii. Potrivit acesteia, tot personalul a fost concediatși s-au pus la evidență la bursa muncii. ”Acum totu-i închis, iar noi am rămas fără pensie, nimeni nu dorește să ne ofere un loc de muncă, ținând cont de vârsta noastră...”, spune Olga Grandei.

Din cele 5 clădiri ale sanatoriului – 2 au funcționat, celelalte se află într-o stare avariată. În cele două clădiri ce funcționau erau acordate servicii medicale de recuperare, medicină fizică şi balneologie, vizitatorii fiind cazați într-un sanatoriu privat din apropiere.

Potrivit directorului adjunct al sanatoriului, Ruslan Vișivan, în această perioadă de pandemie, practic, totul se distruge și necesită reparații urgente. Sanatoriul nu dispune de finanațe pentru efectuarea acestor lucrări, unica variantă posibilă – să fie date în arendă. Cu toate acestea, conform acordului  semnat în 2019, antreprenorul cumpără un litru de apă cu 3 copeici, astfel încât plătește 3 mii de grivne pe lună pentru ape minerale medicinale, potrivit directorului. ”Vedeți, este o fântână, lângă ea - un capac alb, adică, un contor de hidrogen sulfurat, din subsol, când pompăm prin conducte de polietilenă apa în rezervor... Există un contract pentru o perioadă de 39 de ani, conform căruia vecinii noștri cumpără apa la prețul de 30 grivne pentru un metru cub. Ar fi mai bine din punct de vedere financiar, dacă ar fi fixat un alt preț”.

Potrivit președintelui adjunct al Consiliului regional Cernăuți, Nicolai Guitor, la etapa actuală s-au acumulat noi datorii, deși a fost redus un număr mare de angajați. Cu probabiliate, achitarea datoriilor se va face prin redistribuirea de mijloace bănești din bugetul regiunii.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 495


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți