Economie
Redactor: Georgeta Marina
29 noiembrie 2019

Restaurarea minei din Slatina, discutată la Ujgorod

Restaurarea minei din Slatina, discutată la Ujgorod

La Ujgorod s-a discutat  proiectul „Evaluarea ecologică a perspectivei de restaurare a minei  din Slatina”. „Cutia Neagră”, „Explozie cu mișcare lentă”, „Catastrofă internațională” aceste cuvinte reprezintă modul în care partenerii străini caracterizează situația de mediu din Slatina

Proiectul a fost pregătit în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră al Instrumentului european de bună vecinătate „Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020”.

„Imediat ce procesele carstice active s-au oprit, problemei a început să acorde mai puțină atenție – în special, surselor  de minereuri de sare în râul Tisa, care amenință întreaga regiune a Dunării. Datorită ajutorului prietenilor noștri din Ungaria, am putut organiza în 2016 activitatea Misiunii consultative a mecanismului de protecție civilă al UE. Datorită evaluării riscurilor situației, am dezvoltat un set de recomandări care au început să fie puse în aplicare”, a declarat, la începutul conferinței, șeful Radei  Regionale din Transcarpatia, Mihailo Rivis .

„În conformitate cu decizia comitetului mixt de monitorizare din 12 iulie 2018, proiectul Revital 1 a fost selectat printre câștigători. Costul total al proiectului: 1.075.817,58 EUR, din care contribuția UE este de 90%. La 29 august 2019 în cadrul Administrației Regionale de Stat  din  Transcarpatia, Acordul de finanțare a fost semnat de Aaron Sokach, directorul Secretariatului Tehnic Comun al Programului European de Cooperare și  Vecinătate Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2014-2020 și Oscar Shestak, șeful Alianțelor Generale EOTS TISSA.

Pe 22 octombrie 2019, proiectul REVITAL 1 a fost înregistrat la Ministerul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii din Ucraina.

Proiectul prevede explorarea geofizică atât în interiorul, cât și în afara minei, mici foraje pentru a colecta date în zona minei și nu numai, teste indicatoare, prelevare de probe și analiza apei din lacuri, râuri și ape subterane, introducerea de echipamente automate specializate pentru explorarea ruinelor unei mine de sare din aer și subteran.

Conferința se desfășoară cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei Externe și Afacerilor Externe din Ungaria, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Ministerului Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii din Ucraina, reprezentanți ai misiunilor diplomatice ale Ucrainei, Ungariei, României și Slovaciei, adjuncți de diferite niveluri, conducerea regiunii Transcarpatia  și a regiunii Sabat, regiunea Satmar-Berez din Ungaria, regiunea Kosice din Slovacia, județul Maramureș al României, șefi ai comunităților teritoriale locale.

Perioada de implementare a proiectului: 24 de luni. A început în septembrie anul acesta și se va încheia în septembrie 2021.

Georgeta MARINA, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 409

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți