Economie
Redactor: Elvira Chilaru
13 octombrie 2021

Româncă din dreapta Tisei la EXPO 2020: de la funcționar la designer

Româncă din dreapta Tisei la EXPO 2020: de la  funcționar la designer
13 octombrie 2021

Româncă din dreapta Tisei la EXPO 2020: de la funcționar la designer

La începutul lui octombrie Emiratele Arabe Unite au deschis la Dubai EXPO 2020, expoziţie mondială care trebuia să se deschidă anul trecut, dar care a fost amânată ca și multe alte evenimente internaționale din cauza pandemiei de coronavirus.

''Acest mega eveniment de şase luni se concentrează pe trei teme: Sustenabilitate, Mobilitate şi Oportunitate, cu scopul de a crea diversitate culturală pentru a modela un viitor mai luminos pentru lume prin dialoguri culturale creative menite să prezinte soluţii şi idei inovatoare şi revoluţionare pentru un viitor mai bun'', a scris Emirates News Agency.

Este prima expoziţie mondială din Orientul Mijlociu şi cel mai mare eveniment global de la începutul pandemiei de COVID-19, a cărui organizare a costat aproape 7 miliarde de dolari.

Expoziția în sine a acoperit  o suprafață de 438 de hectare și la ea au participat  191 de țări. Pentru prima dată Ucraina a avut la expoziție propriul său pavilion. Pavilioanele pentru EXPO 2020 au fost construite  de la zero pe o suprafaţă de 4,3 km pătraţi de deşert. Ucraina ca și multe alte țări  şi companii aşteaptă ca expoziţia să stimuleze comerţul şi investiţiile, or participarea este o oportunitate certă de a creşte profilul ţării noastre la nivel internaţional.

Prin organizarea EXPO 2020 se  doreşte ca expoziţia  de cultură, tehnologie şi arhitectură sub sloganul "Connecting Minds and Creating the Future" (Conectarea minţilor şi crearea viitorului), să fie o demonstraţie de ingeniozitate şi un loc în care provocările globale, cum ar fi schimbările climatice, conflictele şi creşterea economică, să poată fi abordate împreună.

Pavilionul ucrainean  este o clădire pe trei niveluri în care fiecare nivel are sarcina și simbolul său: viață inteligentă, gândire inteligentă, sentimente inteligente. Fiecare dintre grupuri dezvăluie posibilitățile existenței raționale, tehnologice și ecologice prin prisma tehnologiilor și instrumentelor disponibile astăzi majorității populației lumii. Umplerea internă a pavilionului reflectă unicitatea și originalitatea poporului ucrainean, cultura noastră prin prisma tehnologiilor moderne.

În pavilionul  ucrainean și-a expus produsele  Casa de Modă Reni M, care prezintă expoziția sa de produse realizate manual în stil arab, cu adăugarea de broderii etnice ucrainene. Articolele vestimentare sunt decorate cu fire de aur în tehnica „high couture” și pietre prețioase care atrag atenția nedisimulată  a vizitatorilor arabi.

Expoziția în sine durează 6 luni – 1 octombrie 2021 - 31 martie 2022. La pavilionul ucrainean, mare pasiune și cozi lungi ... în fiecare zi sute de vizitatori recunoscători.

Participanta la EXPO 2020, fondatoarea și managerul Casei de modă din Ujgorod Reny M, Renata Moiș-Șiman, o romăncă născută în localitatea Biserica Albă pe malul drept al Tisei, doctor în istorie,  cu un spirit  pragmatic  deosebit, a  încercat să se realizeze  în antreprenoriat, apoi a deținut funcții importante în Administrația regională de Stat Transcarpatia, și-a susținut  teza de doctorat la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava,   a fost conferențiar la Universitatea din Ternopil, dar designul vestimentar, visul ei din copilărie, a învins și  ea a început de la zero prin a crea și a se afirma în lumea modei.

A trecut  prin suișuri și coborâșuri, dar nu a renunțat la visul ei, căci  s-a bucurat întotdeauna  de susținerea necondiționată a familiei, în special a tatălui, Vasile Moiș. Astfel după câțiva ani buni  de muncă, în care a făcut schițe, a ales materiale și s-a implicat și în producție, tânăra se poate lăuda cu o colecție în adevăratul sens al cuvântului. O colecție   de rochii ornate  cu elemente tradiționale atât românești cât și ucrainene.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1117


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți