Economie
Redactor: Elvira Chilaru
25 iulie 2020

Scandal internațional: La Kiev a fost discutată problema gunoiului din Transcarpatia

Scandal internațional: La Kiev a fost discutată problema gunoiului din Transcarpatia

După trimiterea scrisorii președintelui maghiar către Kiev și București despre gunoiul pe care inundația îl transportă în țara vecină, Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei a luat  sub control personal soluționarea  acestei probleme, susține Olexii Petrov, guvernatorul regiunii Transcarpatia, notează Agenția BucPress.

În timpul unei întâlniri cu șeful Inspectoratului de Mediu din Ucraina Andriy Malovany și ambasadorul general al Ungariei în Ucraina Istvan Iidarto, Petrov a spus că deja am făcut și facem tot posibilul pentru a stopa  „curgerea” gunoiului pe Tisa spre țările Uniunii Europene.

Așadar, în orașul Rahiv (Rahău), unde gunoiștea  se află în apropierea râului, a fost construit un dig care n-a permis  deșeurilor  să se scurgă  în Tisa în timpul viiturii din iunie. Deja curățim albiile râurilor  de barajele de gunoaie cu salvatorii și  angajații  de la  Autoritatea bazinului  râului Tisa. Am început un inventar al gunoiștilor  neautorizate. Dezvoltăm o strategie pentru gestionarea deșeurilor menajere din regiune.  Din păcate, această problemă nu poate fi rezolvată într-o singură zi, ci are nevoie de soluții complexe, spune guvernatorul regiunii Transcarpatia.

„Regiunea  este subvenționată. Populația și autoritățile locale nu dispun de  fonduri proprii pentru plata colectării, transportarea și incinerarea  gunoiului. E nevoie de sprijinul Guvernului. Mecanismele compensatorii ar trebui dezvoltate pentru antreprenorii care se vor implica în reciclarea deșeurilor, deoarece această afacere nu este profitabilă. De exemplu, în Ungaria, singura instalație de incinerare a deșeurilor este situată în Budapesta, aici se  incinerează  65% din deșeurile țării și beneficiază de  sprijin financiar din partea statului. Nu avem sprijin de stat pentru astfel de instalații, nu există mecanisme de compensare a afacerilor non-profit. Depozitele din Transcarpatia sunt suprasaturate  cu 85% . Ajungem la un punct critic”, a declarat Petrov.

Ce s-a decis la ședință:

- Până la 1 noiembrie – închiderea  tuturor depozitelor neautorizate și spontane;

- Până la 15 august să se facă  identificarea și inventarierea depozitelor de deșeuri;

- Până la 31 decembrie – să se dezvolte  scheme de curățare sanitară a localităților: toată lumea ar trebuie  să știe concret  cine evacuează  gunoiul, unde îl transportă și acest lucru trebuie reglementat de lege;

- Sursele de finanțare pentru colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor ar trebui identificate;

- Munca educațională - campania de informare este, de asemenea, foarte importantă – Acum  în Ucraina este interzis să se transporte  gunoiul la  groapă fără  sortare. Dar puțini oameni știu! Este necesar ca populația să conștientizeze că  gunoiul trebuie sortat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 208

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți