Economie
Redactor: Mirela Amarie
11 decembrie 2020

Serviciul de furnizare a gazelor, obligat să instaleze gratuit un contor în apartamentul unei cernăuțence

Serviciul de furnizare a gazelor, obligat să instaleze gratuit un contor în apartamentul unei cernăuțence
11 decembrie 2020

Serviciul de furnizare a gazelor, obligat să instaleze gratuit un contor în apartamentul unei cernăuțence

Curtea de Apel Cernăuți a ordonat uniunii de producție „Chernivtsigaz” să instaleze un contor, costurile fiind suportate de către organizație, în apartamentul unei cernăuțence.

Cernăuțeanca  a cerut operatorului de distribuție să îi furnizeze un contor individual gratuit. După ce a primit un refuz cu  propunerea de a rezolva această problemă pe cheltuiala ei, femeia nu s-a dat bătută și a intentat un proces.

În declarația sa, reclamanta a menționat că este coproprietar al apartamentului și consumatoare de gaze naturale, plătește la timp pentru furnizarea de gaze conform tarifelor puse, dar lipsa unui contor o împiedică să le primească de o calitate adecvată și să plătească pentru cantitatea de gaz pe care o folosește efectiv.

Judecătoria districtului Șevcenko din orașul Cernăuți a respins cererea ei, argumentând că inculpatul nu avea nicio obligație de a furniza consumatorilor contoare de gaz pe cheltuiala operatorului de rețele de distribuție a gazelor. Nefiind de acord cu decizia judecătoriei, reclamantul a făcut apel.

În urma examinării dosarului în cauză, Curtea de Apel Cernăuți a concluzionat că decizia a contrazis cerințele legii și a încălcat drepturile acesteia.

În revocarea deciziei, judecătorii au făcut trimitere la partea 1 a art. 6 din Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea contabilității comerciale a gazelor naturale”, potrivit căreia entitățile economice care distribuie gaze naturale pe teritoriul relevant sunt obligate să asigure instalarea contoarelor de gaz pentru populația care locuiește în apartamente și case private în care gazul este folosit numai pentru gătit.

Casa în care locuiește reclamanta este cu mai multe apartamente și are un contor comun. Folosește gaz doar pentru gătit. La rândul său, pârâtul este o entitate economică, care este obligată să distribuie gaze naturale pe teritoriul relevant și să efectueze lucrări la instalarea unităților de măsurare a gazelor naturale, inclusiv contoare în casele consumatorilor serviciilor sale.

Prin urmare, organizația de distribuție a gazelor a fost cea care a trebuit să instaleze contoare de gaz în astfel de case în detrimentul fondurilor primite de la consumatorii de servicii, deoarece tariful pentru plata gazelor include deja finanțarea dispozitivelor și lucrările la instalarea acestora.

Având în vedere acest lucru, Curtea de Apel Cernăuți a admis apelul, a anulat decizia instanței de fond și a adus una nouă, care a obligat asociația de producție „Chernivtsigaz” să instaleze gratuit un contor individual de gaz, pe cheltuiala reclamantului.

De asemenea, instanța a incasat de la inculpat o taxă de judecată, în valoare de 1261 UAH, în favoarea statului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 509


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți