Economie
Redactor: Elvira Chilaru
20 ianuarie 2020

Slatina Transcarpatiei: Lămpi din sare cu forță vindecătoare

Slatina Transcarpatiei: Lămpi din sare cu forță vindecătoare

Natura  din Transcarpatia are forță de remediere. Vasile Grebeniuc din Slatina  susține că efectele tratamentului cu aer saturat cu sare sunt resimțite de persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice, în special în marile orașe industriale cu aer poluat.

„E demonstrat faptul că sarea din Slatina  este  pe drept considerată a fi cea mai puternică din lume”, explică domnul Vasile. Corpurile de iluminat din cărămizi de sare, realizate de domnia sa  - cu  forme și dimensiuni diferite, cu inserții colorate, modele sculptate - creează o atmosferă specială în multe case, atât în Ucraina, cât și în străinătate: în Canada, Cehia, Italia ... Deseori  astfel de lămpi cu efect terapeutic achiziționează  turiștii care vin vara la  lacurile sărate din Slatina.

Meșterul își amintește  că  în anii de muncă în salină  acumulase o cantitate solidă de sare, așa că a decis să încerce să facă ceva util din ea.  A studiat  meșteșugul, cu eforturi, încununate uneori de succes, alteori de eșec, dar nu s-a resemnat. Acum, „echipamentele medicale de iluminat din sare” din raionul Teceu se bucură de  mare popularitate și sunt cunoscute departe de hotarele  Transcarpatiei.

Fiecare lampă are o gaură în viziera de sare prin care aerul este saturat de vaporii săi. În interior este montat un bec cu halogen. Din motive de siguranță, sarea este montată pe un suport de lemn pe picioare și un întrerupător este prevăzut cu o siguranță specială.

Vasile Grebeniue spune: acest meșteșug  nu aduce sume  mari  de bani, deoarece banii și forța de muncă implică investiții mari, iar profiturile vin treptat și nu întotdeauna. „Cât durează pentru a produce o lampă?” „Totul depinde de roca sării:  uneori  materia primă rezistă  toate etapele de realizare, alteori -crapă  atunci când este găurită", răspunde meșterul.

Sarea, calitatea căreia nu corespunde procesului de fabricare a lămpilor este utilizată la amenajarea camerelor saline. Adesea sunt amenajate la comanda  centrelor locale de agrement, centrelor  de sănătate, sanatoriilor din diferite colțișoare ale  Ucrainei. O cameră confortabilă, cu basoreliefuri de sare și iluminare pe tavan și pereți,  Grebeniuc a amenajat-o  peste propriul magazin cu lămpi. În curând vizitatorii vor  beneficia de  efectele benefice ale microclimei  unice  create cu ajutorul  tehnologiilor  moderne, înmulțite de proprietățile naturale de remediere  ale sării locale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 585
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți