Economie
Redactor: Elvira Chilaru
23 iunie 2021

Slovacia va construi hidrocentrale pe ape termale

Slovacia va construi hidrocentrale pe ape termale
23 iunie 2021

Slovacia va construi hidrocentrale pe ape termale

Este planificată construirea unei centrale geotermale în apropierea orașului slovac Prešov, care ar trebui să asigure o parte semnificativă a localității cu energie „verde”.

Proiectul de utilizare a energiei geotermale pentru a produce electricitate și căldură „verde” în apropierea centrului regional este elaborat de compania slovacă PW Energy.

Costul estimat va fi de 54 de milioane de euro în prima etapă. În prezent, compania a depus un proiect de construcție pentru evaluarea impactului asupra mediului.

Potrivit managerului de proiect PW Energy, Michal Maszek, intenția de a construi o centrală geotermală este de a asigura  o sursă de energie durabilă în regiune.

Prešov a fost ales ca rezultat al cercetării pe termen lung a teritoriilor în ceea ce privește condițiile lor hidrogeologice ca fiind unul dintre cele mai promițătoare din Slovacia.

La marginea orașului, la adâncime, s-a găsit o temperatură a apelor termale mult mai ridicată decât în alte zone. Apa fierbinte cu o temperatură de aproximativ 140 de grade Celsius va fi utilizată pentru a genera electricitate din surse geotermale.

„Următorul pas este să foreze un puț, care ar trebui să confirme potențialul zonei în legătură cu utilizarea energiei geotermale”, a spus Maszek.

Este planificată construirea unui centru geotermal cu o capacitate de 6,3-6,5 MW în apropierea satului Lubotice. Potrivit experților, potențialul bazinului din jurul orașului va fi de aproximativ 20 MW.

"Astfel, electricitatea generată din surse geotermale va putea asigura mai mult de 50.000 de gospodării. Sursa poate fi utilizată nu numai pentru încălzirea urbană, ci și pentru industrie, agricultură sau scopuri recreative", a adăugat managerul de proiect.

Un proiect similar de utilizare a surselor geotermale pentru furnizarea de căldură a fost planificat să fie introdus în Beregovo, Transcarpatia  în perioada sovietică. Cu toate acestea, a necesitat investiții semnificative.

În prezent, un astfel de proiect nu este deloc luat în considerare. De asemenea, au încercat să încălzească clădirile de apartamente din jurul complexului sportiv Zakarpattia cu ajutorul unei surse directe de apă termală caldă către bateriile din apartamente. Totuși, această opțiune a eșuat - conductele s-au „înfundat” rapid cu sedimente.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 337


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți