Economie
Redactor: Elvira Chilaru
28 mai 2021

Tisa, Borjava și Tereblea: o hartă a râurilor poluate va apărea în Transcarpatia

Tisa, Borjava și Tereblea: o hartă a râurilor poluate va apărea în Transcarpatia
28 mai 2021

Tisa, Borjava și Tereblea: o hartă a râurilor poluate va apărea în Transcarpatia

Coinspecția de stat elaborează  o hartă a râurilor poluate  în Transcarpatia cu participarea Centrului Spațial Național.

După cum a declarat șefului inspecției de stat Andriy Malovany pentru Ukrinform, în Transcarpatia se elaborează o hartă  interactivă a malurilor râurilor, pe ea vor fi afișate  locațiile cu risc ridicat - depozite de deșeuri, câmpuri de filtrare, depozite de deșeuri industriale și multe altele. .

Această hartă arată, de asemenea, blocaje de gunoi și plase pentru prinderea gunoiului pe râuri.

Ungaria se plânge constant de gunoiul ucrainean - deșeurile din  râul Tisa, care are o lungime de peste 200 km pe teritoriul țării noastre.

Presa din Transcarpatia a scris că  în februarie 2021, la granița cu Ucraina au fost colectate tone de gunoi transcarpatic în Ungaria. Și iarăși  Ucraina va plăti o amendă uriașă pentru pericolul adus mediului.

„Tisa este alimentată de afluenți de munte, cum ar fi Borjava și Tereblea – ele transportă mii de metri cubi de gunoi într-un râu mare și livrează statului vecin tot ce este inutil. Potrivit ambasadorului Ungariei în Ucraina, în primele luni ale anului 2021, 1.500 de metri cubi de gunoi de origine ucraineană și românească au intrat în Ungaria prin Tisa. Mai devreme astfel de volume de deșeuri au fost acumulate pe tot parcursul anului, adică aceste date arată că cantitatea de gunoi în Tisa sporește”, a explicat Malovany.

Potrivit acestuia, inspectorii de stat verifică  zonele malurilor  râurilor și câmpiilor inundabile pentru a rezolva această problemă.

Datele prin satelit sunt, de asemenea, utilizate pentru a detecta depozitele de deșeuri neautorizate în cadrul cooperării dintre SEI, Centrul Național pentru Managementul și Testarea Spațiului și Academia Ecologică de Stat. Datele prin satelit ajută la detectarea deșeurilor de pe râuri și a noilor depozite de deșeuri neautorizate de pe maluri și câmpii inundabile.

S-a scris în repetate rânduri că localnicii aruncă gunoiul lângă râu, iar în timpul unei inundații acesta este transportat de curenți. Un depozit de deșeuri în raionul Rahău se află chiar pe malul Tisei. Aproape toate canalele TV centrale din țară au vorbit în mod repetat despre acest depozit de deșeuri din an în an.

Amintim, administrația regională de stat transcarpatică a promis să elaboreze planul de măsuri de gestionare a gunoiului până în 2030. Cu toate acestea, în ciuda declarațiilor eclatante , râurile transcarpatice încă se mai îneacă în gunoi.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 392


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți