Economie
Redactor: Elvira Chilaru
27 noiembrie 2019

Transcarpatia „necentralizată”: rezidenții decid singuri când să înceapă sezonul de încălzire în casele lor

Transcarpatia „necentralizată”: rezidenții decid singuri când să înceapă sezonul de încălzire în casele lor

Fisuri la conducte și țevi, reparații,  frig intens sau dimpotrivă căldură insuportabilă, iar apoi datorii  grele. Acesta este un scenariu comun al sezonului de încălzire pentru majoritatea Ucrainei. Dar nu și pentru  pentru Transcarpatia. Locuitorii regiunii decid ei înșiși când să încălzească casa și cum.

"Fiecare calorifer este echipat cu un astfel de termostat, iar acest termostat poate fi configurat la maximum 30 de grade. Când se lasă frigul - îl pornim , îl reglăm - în funcție de temperatura aerului", - spune Olga Koneva, locuitoarea orașului Ujgorod.

În 2006, Ujgorodul a refuzat  de la încălzirea centralizată. Treptat, acest proces s-a extins în  toată regiunea. Oamenii spun: nu a fost ușor: nu este ieftin să montezi un sistem individual de încălzire. Dar în doar un singur an au simțit beneficiile.

Cel mai greu le-a fost pensionarilot, care nu dispuneau de banii necesari pentru  instalarea centralelor termice pentru apartamente. Au intrat în datorii, dar au  reușit să fie în rând cu lumea. Până la urmă, toată lumea a câștigat – nu au datorii, fiecare persoană poate decide când să înceapă sezonul de încălzire. " Nu sunt rare cazurile în acele orașe unde  este încălzirea centralizată ca  afară să fie cald, iar  în apartamente să  țină geamurile deschise", - afirmă Mihaylo  Kozak, locuitor al orașului Volovets.

La încălzirea  centrală a renunțat întreaga regiune. În 2013, încălzirea autonomă era deja în fiecare apartament transcarpatic. Cazane modulare au fost construite la spitale, școli sau clădiri administrative. Despre avantajele  experimentului transcarpatic studioul  republican de  TV Inter a realizat o emisiune.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 275

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți