Economie
Redactor: Elvira Chilaru
25 februarie 2021

Transcarpatia: O concentrație crescută de metale grele în râul Tisa după un accident din România

Transcarpatia: O concentrație crescută de metale grele în râul Tisa după un accident din România
25 februarie 2021

Transcarpatia: O concentrație crescută de metale grele în râul Tisa după un accident din România

Pentru a controla situația din cauza poluării cu metale grele în România pe râul Someș (un afluent al râului Tisa), inspectorii de stat ai Inspectoratului Ecologic de Stat din regiunea Transcarpatia împreună cu specialiști ai Departamentului bazinului râului Tisa au efectuat 5 monitorizări ale apelor de  suprafață în perioada 19-22 februarie.

Apele râului Tisa în punctul de control internațional Ciop / Zahony (podul de transport). Concentrațiile de metale: cupru, zinc, plumb, cadmiu, mangan, fier, crom au fost determinate în probele selectate și s-a măsurat conținutul de oxigen dizolvat și indicele de hidrogen.

Conform rezultatelor studiilor de laborator privind concentrațiile metalelor de mai sus în probele de apă prelevate în zilele de 19, 20 și 21 februarie, s-a constatat excesul de forme dizolvate de zinc și cupru. În probele de apă de suprafață prelevate pe 22 februarie, concentrațiile de metal sunt la nivelul valorilor lor de fond caracteristice râului Tisa.

Inspectoratul ecologic de stat din regiunea Zakarpattia continuă să monitorizeze situația.

Potrivit DC News, partea română a informat Direcţia Naţională a Apelor din Ungaria cu privire la faptul că, pe teritoriul României, Someşul a fost poluat cu metale grele, în urma unei deversări de steril de min.

Pentru monitorizarea continuă a traseului tronsonului de apă poluată şi în vederea luării măsurilor adecvate, experţii prelevează probe de apă în diferite zone de pe Someş şi Tisa, la intervale regulate. Primele teste de laborator au arătat, deja, că nu există contaminare cu cianuri, cu toate acestea, în apă o apărut o concentraţie crescută din mai multe metale grele (zinc, cupru).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 550


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți