Economie
Redactor: Elvira Chilaru
30 ianuarie 2021

Trei proiecte transfrontaliere ale Universității Naționale din Ujgorod vor fi finanțate de UE

Trei proiecte transfrontaliere ale Universității Naționale din Ujgorod vor fi finanțate de UE
30 ianuarie 2021

Trei proiecte transfrontaliere ale Universității Naționale din Ujgorod vor fi finanțate de UE

În noul an cu noi succese. Recent, Comitetul mixt de monitorizare al programului HUSKROUA a aprobat o listă a proiectelor selectate pentru finanțare, care vor fi implementate în 2021. Ideile oamenilor de știință din Transcarpatia au fost convingătoare în oportunitatea și importanța lor pentru rezolvarea problemelor de actualitate din regiunea transfrontalieră.

În special, se va acorda finanțare unui proiect dezvoltat în comun cu colegii de la Universitatea din Debrecen, dedicat introducerii de noi standarde și tehnologii pentru tratamentul chirurgical al bolilor sistemului nervos central în regiunea transfrontalieră (NSDNeuro). Finanțarea Programului HUSKROUA, cofinanțarea Universității Naționale Ujgorod - 10%. Proiectul își propune să îmbunătățească calitatea serviciilor medicale utilizând tehnologii inovatoare pentru pacienții cu patologii ale sistemului nervos, inclusiv boli neuro-oncologice, boli vasculare ale sistemului nervos central, tulburări cerebrovasculare, leziuni ale sistemului nervos traumatic și neurochirurgie pediatrică.

Sub conducerea rectorului Universității Naționale Ujgorod, doctor în științe medicale, profesorul Volodymyr Ivanovych Smolanka, proiectul internațional prevede crearea de noi standarde și condiții pentru îngrijirea medicală, îmbunătățirea bazei materiale și tehnice, instruirea neurochirurgilor utilizând un sistem inovator de neuronavigație. Specialiștii vor desfășura cursuri de instruire pentru studenți, profesori, profesioniști regionali din domeniul sănătății.

Împreună cu Universitatea Pavel Jozef Shafarik din Kosice și Institutul pentru Dezvoltarea Regiunii Carpatice, Universitatea Națională Ujgorod (o echipă de specialiști de la Facultatea de Biologie condusă de Decan Conf. Prof. JS Gasynets) va implementa proiectul „Mediu pentru viitor prin Știința pentru viitor prin educație științifică”) - EFECT.

Proiectul este o campanie comună de educație de mediu slovaco-ucraineană, menită să evidențieze starea mediului, în special rata poluării apei și necesitatea de a proteja resursele de apă din regiunile de frontieră din Slovacia și Ucraina. Scopul principal al proiectului este de a încuraja gândirea ecologică a tinerilor.

În procesul de implementare, este planificată studierea stării râului Uj pe secțiunea de frontieră a debitului din Ucraina, precum și a afluenților râului Uj din Slovacia. În special, studiul problemelor de calitate a apei și identificarea speciilor de nevertebrate și vertebrate, plante și microorganisme care sunt bioindicatori ai stării ecologice a râului. Experții vor monitoriza starea și vor compara datele privind puritatea apei din râurile de pe ambele părți ale frontierei.

Proiectul va implica studenți și liceeni, pentru care se va desfășura instruire în cercetare de teren și de laborator. Predarea pentru studenți  cu participarea experților universitari este concepută pentru a genera interesul tinerilor pentru problemele de mediu și soluțiile lor, precum și pentru a forma o poziție activă a societății în această problemă.

Programul HUSKROUA a susținut și Carpathian Starry Way, un proiect transfrontalier care vizează rezolvarea problemei poluării luminoase. Principala problemă este conștientizarea populației din zona proiectului cu privire la nocivitatea poluării luminoase.

Primul obiectiv al proiectului este creșterea gradului de conștientizare cu privire la problema poluării luminoase. Din punct de vedere geografic, proiectul se concentrează pe trei parcuri naționale și împrejurimile acestora. În aceste zone, nivelul de poluare luminoasă este relativ scăzut, deci există șansa de a le folosi pentru a observa cerul nopții și dezvoltarea astroturismului.

Proiectul va fi implementat în parteneriat cu Observatorul Vigorlat din Humenne, Slovacia, Kyshdyor, Ungaria, ONG „Institutul pentru Dezvoltarea Regiunii Carpatice”.

Succesul echipelor facultății, victoriile lor în programele europene sunt victoriile universității în ansamblu, este o oportunitate pentru dezvoltarea și recunoașterea internațională a Universității.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 555


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți