Economie
20 noiembrie 2020

Ucraina a început să cumpere cartofi din Polonia

Ucraina a început să cumpere cartofi din Polonia

Principalul motiv al acestei decizii, potrivit președintelui Asociației ucrainene de fructe și legume (UPOA) Taras Baștannik, este prețurile mai mici pentru produsul din țara exportatoare. Trebuie remarcat faptul că începutul importului de cartofi într-un moment în care instalațiile de depozitare a cartofilor sunt umplute cu produse locale este un semnal foarte neplăcut.

„Astăzi există mulți producători care cultivă cartofi ineficient. Mai mult, de doi ani importăm produse din Rusia și Belarus, iar anul acesta, la începutul verii, am început să importăm cartofi din Olanda, iar acum furnizăm deja din Polonia. Acest lucru se datorează faptului că în Polonia consumul de cartofi de către HoReCa și segmentele de prelucrare a scăzut semnificativ din cauza blocării carantinei. În consecință, volumele mari de cartofi „pun presiune” asupra prețurilor, care scad sub costul”, explică Taras Baștannik, criticând declarațiile reprezentantului monomajorității Parlamentului Ucrainei că susținerea statului pentru cultivarea cartofului ucrainean este inutilă, scrie east-fruit.com.

„Astăzi cartofii din Ucraina costă de două ori mai mult decât în ​​Polonia. Mai mult, conform informațiilor mele, în ultimele zile, un număr de mari producători ucraineni au început din nou să crească prețurile de vânzare pentru produse. Acestea justifică acest lucru prin faptul că în 2020 au primit o recoltă mai mică decât în ​​2019 și, în contextul unei scăderi a volumului de bunuri de pe piață, creșterea prețurilor este destul de logică. În plus, acum prețurile cu ridicată la cartofi în Ucraina sunt cu 40% mai mici decât în ​​același timp anul trecut, ceea ce, în opinia cultivatorilor de cartofi, este nedrept. Cu toate acestea, realitățile sunt de așa natură încât nu vom putea evita o altă rundă de importuri dacă producătorii locali mențin prețurile la un nivel ridicat”, explică Andrii Iarmak, economist la Departamentul de investiții al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Analizele săptămânale ale pieței cartofilor arată că prețurile la cartofi în Ucraina sunt deja mai mari decât chiar și în Georgia și Moldova. Anume, Moldova a fost de câțiva ani principala piață de export pentru cartofi ucraineni.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 171


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți