Economie
Redactor: Elvira Chilaru
15 iulie 2021

Ucraina ar putea interzice importul de mașini cu motoare pe benzină și motorină din 2027-2030

Ucraina ar putea interzice importul  de mașini cu motoare pe benzină și motorină din 2027-2030
15 iulie 2021

Ucraina ar putea interzice importul de mașini cu motoare pe benzină și motorină din 2027-2030

În Ucraina se intenționează să se interzică importul și înregistrarea mașinilor cu motoare pe motorină și pe benzină, notează Agenția BucPress.

Ministerul Infrastructurii pledează pentru o interdicție treptată a importului și a primei înregistrări de stat în Ucraina a mașinilor cu motoare cu ardere internă, inclusiv a celor fabricate în Ucraina.

Un proiect de lege propune interzicerea importului și a primei înregistrări de stat în Ucraina: a autoturismelor  second hand cu motoare diesel cu ardere internă (de la 1 ianuarie 2027); a mașinilor noi cu motoare cu combustie internă diesel, precum și mașini noi și second-hand cu motoare cu combustie internă pe benzină (de la 1 ianuarie 2030).

Ministerul Infrastructurii asigură că proiectul de lege relevant vizează încurajarea „utilizării vehiculelor echipate cu motoare electrice”.

„Interdicția nu se va aplica mașinilor Forțelor Armate din Ucraina și altor formațiuni militare, mașinilor utilizate de fermieri  în afara drumurilor publice în gestionarea fermei și mașinilor moștenite, precum și mașinilor fabricate până la 1 ianuarie 1981", a explicat Ministerul Infrastructurii.

Nota explicativă afirmă că „90-95% din emisiile de poluanți atmosferici revin pe seama autovehiculelor cu motoare cu ardere internă (ICE), cu excepția orașelor industriale, unde se adaugă emisiile poluante de la autovehicule în plus față de poluanți emisiile provenite din producția industrială ". De asemenea, se afirmă că „politica UE în domeniul transporturilor și-a stabilit obiectivul de a reduce la jumătate utilizarea mașinilor tradiționale cu combustibil în orașe până în 2030 și de a le abandona complet până în 2050”.

„În același timp, având în vedere nivelul de viață mai scăzut al cetățenilor ucraineni, spre deosebire de rezidenții UE, transportul rutier al ucrainenilor și al persoanelor juridice care sunt rezidenți ai Ucrainei are rate mai mari de funcționare a autovehiculelor, atât în ceea ce privește kilometrajul, cât și durata de viață a acestora, care este ca rezultat, în special, importul de mașini second-hand din UE pe teritoriul Ucrainei ", au explicat autorii proiectului de lege.

Aceștia avertizează că dacă legea va fi adoptată, cu puțin timp înainte de intrarea în vigoare a interdicției, un număr mare de mașini uzate cu motoare cu combustie internă din țările UE pot fi importate în Ucraina pentru a fi vândute în continuare.

Precizăm că mașinile cu motoare diesel și pe benzină sunt condamnate la dispariție. Ar mai putea fi vândute în Uniunea Europeană doar 14 ani de acum înainte. Planurile de retragere au devenit mult mai agresive, ca de altfel întreg programul de reducere a amprentei de carbon în Uniunea Europeană.

Oficialii Comisiei Europene discută stabilirea unei noi ținte de interzicere a vânzărilor de mașini cu motoare pe benzină și motorină. Noua țintă ar putea fi 2035. „Bruxelles-ul pregătește condamnarea la moarte a motoarelor termice”,  titrează publicația Politico, care citează trei oficiali europeni. Aceasta ar fi o schimbare majoră față de planurile actuale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 516


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți