Economie
20 octombrie 2021

Ucraina împrumută 700 de milioane de dolari de la FMI

Ucraina împrumută 700 de milioane de dolari de la FMI
20 octombrie 2021

Ucraina împrumută 700 de milioane de dolari de la FMI

Fondul Monetar Internaţional şi Ucraina au ajuns la un acord care deschide calea pentru ca autorităţile de la Kiev să primească o tranşă de 700 de milioane de dolari precum şi prelungirea acordului de împrumut în valoare de cinci miliarde de dolari până în luna iunie a anului următor, transmite Agerpres.

Anul trecut, Ucraina a reușit să încheie un acord stand-by cu FMI, în condițiile recesiunii provocate de pandemia de COVID-19. Cu toate acestea, eliberarea tranșelor a fost întârziată ca urmare a îngrijorărilor FMI referitoare la reformele din Ucraina și la independența băncii centrale.

După o analiză virtuală a progreselor realizate de Guvernul de la Kiev, FMI a anunţat luni seara că a ajuns la un acord la nivel de staff care permite deblocarea finanţării, fiind nevoie doar de aprobarea boardului FMI.

Potrivit instituţiei financiare internaţionale, finalizarea primei revizuiri a acordului stand-by în valoare de cinci miliarde de dolari, care conform termenilor actuali ar urma să expire în luna decembrie, va permite eliberarea unei tranşe de 700 de milioane de dolari pentru Ucraina.

În perioada 21 septembrie – 18 octombrie, oficialii FMI au purtat discuții cu autoritățile de la Kiev. Șeful misiunii FMI, Ivanna Vladkova Hollar, a declarat că cele două părți au ajuns la un acord referitor la unele politici economice, financiare și structurale necesare pentru a răspunde la criza financiară și sanitară provocată de pandemie.

Totodată, Ucraina va trebui să ia măsuri pentru a reduce din vulnerabilități și pentru a elimina obstacolele din calea investițiilor private.

Într-un mesaj separat, guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Kîrîlo Șevcenko, a anunţat că banca centrală a aprobat deja un plan care vizează aducerea creditelor neperformante în băncile de stat, un indicator structural pentru prima revizuire.

La mijlocul acestui an, Rada Supremă a aprobat o serie de amendamente care consolidează independenţa Băncii Naţionale şi extind atribuţiile sale de reglementare. Această lege era o condiţie obligatorie pentru ca Guvernul de la Kiev să obţină noi fonduri de la Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unui acord stand-by în valoare de cinci miliarde de dolari. Programul cu FMI, pe care Ucraina l-a obţinut anul trecut, s-a blocat pe fondul îngrijorărilor cu privire la independenţa băncii centrale şi al eforturilor Guvernului de la Kiev de a combate corupţia, după ce guvernatorul a demisionat acuzând presiuni politice iar Curtea Constituţională a anulat unele măsuri anti-corupţie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 402


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți