Economie
Redactor: Elvira Chilaru
31 ianuarie 2021

Ucrainenii câștigă cel mai puțin. 15% dintre muncitorii din Cehia sunt din străinătate

Ucrainenii câștigă cel mai puțin. 15% dintre muncitorii din Cehia sunt din străinătate
31 ianuarie 2021

Ucrainenii câștigă cel mai puțin. 15% dintre muncitorii din Cehia sunt din străinătate

Muncitorii străini reprezintă aproximativ 15% din lucrătorii cehi. Această stiauție a fost analizată de șeful biroului statistic ceh, Dalibor Holly.

În 2019, aproape un sfert din angajații străini erau ucraineni, 7% - din Polonia și România și 6% - din Bulgaria.

Potrivit declarațiilor oficiale, ponderea lucrătorilor străini pe piața muncii cehe s-a triplat în ultimul deceniu. În 2010, în Republica Cehă existau 215.400 de angajați din străinătate, care reprezentau 5,5% din totalul angajaților. La sfârșitul anului 2019, numărul lucrătorilor străini a ajuns la 621.900 de persoane, sau 14,7%.

Astăzi, forța de muncă străină este prezentă în toate sectoarele economiei cehe.

"Străinii din Republica Cehă câștigă mult mai mult decât ar putea acasă. Ucrainenii, care reprezintă majoritatea muncitorilor străini în Republica Cehă, câștigă acasă doar 20% din salariul mediu din Republica Cehă ", a specificat  Dalibor Holly.

Majoritatea lucrătorilor străini sunt bărbați care lucrează ore suplimentare și fiecare dintre ei lucrează într-o fabrică sau uzină  ca muncitor  necalificat. Statisticile confirmă faptul că ucrainenii și bulgarii îndeplinesc  cea mai grea muncă aici și, în medie, câștigă cel mai puțin - de la 25 la 30 de mii de coroane.

Iar românii și slovacii câștigă aici chiar și aproximativ 40 de mii de coroane pe lună, ceea ce este mai mult decât media din Republica Cehă (adică 33.697 de coroane).

Dacă în timpul crizei din 2008 și 2011 numărul oficial al ucrainenilor din Republica Cehă a scăzut de la 81 mii la 35 mii persoane, atunci din 2015 a crescut rapid la 121 mii persoane. Începând cu anul trecut, 132.000 de cetățeni ucraineni erau înregistrați oficial în Republica Cehă.

"O altă caracteristică nouă este numărul în creștere rapidă de români, bulgari, maghiari, adică cetățeni ai UE", a spus Holly.

Camera de Comerț din Republica Cehă a anunțat că anul trecut a procesat peste trei mii de cereri de la companii pentru 15.400 de angajați din Ucraina.

"Tendințele arată că migranții economici vin în special în Republica Cehă", a spus Jarmila Mareshova de la Oficiul de Statistică Ceh. „În multe zone, sunt absolut necesari”, a spus Holly.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 389


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți