Economie
Redactor: Marin Gherman
17 ianuarie 2020

Un cernăuțean a furat energie electrică în valoare de peste 18 500 de euro

Un cernăuțean a furat energie electrică în valoare de peste 18 500 de euro

În anului 2019, energeticienii regiunii Cernăuți au dezvăluit 218 cazuri de furturi de electricitate. Unul   dintre ultimele cazuri, de anul trecut, poate fi considerat suficient de indicativ pentru ingeniozitatea consumatorilor fără scrupule.

În sediul unui antreprenor privat din regiunea Cozmeni (Chițmani), s-a descoperit un cablu electric ascuns subteran. Consumatorul, profitând de faptul că teritoriul se află în proprietate privată, a pavat șanțul ascuns și s-a alăturat companiilor de energie electrică. Întrucât acest caz al consumului de energie electrică în afara rețelei se încadrează în clasificarea drept furt în proporții destul de mari, energiticienii au apelat la forțele de ordine. De asemenea, au redactat un act de conduită incorectă și daune estimate în valoare de până la o jumătate de milion de grivne.

Proprietarul a recunoscut pe deplin faptul dat. Potrivit acestuia, pe teritoriul său au lucrat niște  antreprenori care au închiriat o cameră. Prin urmare, se presupune că nu știa despre cablul electric suplimentar și despre  furtul de energie electrică.

Deoarece contractul de închiriere nu a fost încheiat în mod oficial, proprietarul va răspunde pentru furtul de energie electrică, deteriorarea echipamentelor electrice și producerea daunelor companiei de electricitate „Chernivtsioblenergo”. Acest caz este destul de elocvent pentru cei cărora le place să se bucure de energia electrică gratuită.

Având în vedere accesul limitat al terților la teritoriul privat, consumatorii vicleni au decis că au „brațele deschise”. Așa că a necesitat mult timp și resurse pentru a organiza acest furt. În același timp, nu au luat în considerare că angajații companiei, datorită experienței lor profesionale și a echipamentelor de înaltă precizie, au putut detecta o ramură subterană și un cablu ascuns.

În plus, potrivit companiei de electricitate, cazul furtului de electricitate de către chiriași nu este singurul. În  mod regulat sunt detectate sigiliile rupte, interferența în activitatea contoarelor și conexiunea ascunsă la rețelele electrice din acele spații rezidențiale și industriale închiriate. Deosebit de „curajoși” sunt acei locatari cu care proprietarii spațiilor nu încheie acorduri formale, iar pentru a evita să fie prinși, chiriașii schimbă adesea locuințele închiriate. În  astfel de cazuri, responsabilitatea exclusivă pentru faptele ilegale revine proprietarilor.

În anul 2019, dintre cele 218 cazuri de furturi de electricitate, 55 de cazuri au fost înregistrate în sectorul neindustrial (persoane juridice, comerț, întreprinderi mici) și 163 cazuri la consumatorii casnici.

Vă reamintim că Perturbarea aparatelor de măsură, sau utilizarea energiei electrice în afara înregistrării este o încălcare a reglementărilor privind piața de vânzare cu amănuntul și se califică drept „furt”. Infractorul va trebui tras la răspundere  pentru astfel de acțiuni ilegale. Pe lângă sancțiunile financiare, sunt prevăzute infracțiunile de furt de energie electrică (conform articolului 188/1 din Codul penal al Ucrainei „Furtul de energie electrică sau termică prin utilizarea sa neautorizată”, pedeapsă sub forma unei amenzi, a muncii corective sau a închisorii pentru un termen de până la trei ani).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 392
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți