Economie
Redactor: Elvira Chilaru
18 februarie 2022

Un nou pod peste Tisa de 260 de metri care va lega Ucraina de România va fi construit până în 2024

Un nou pod peste Tisa de 260 de metri care va lega Ucraina de România va fi construit până în 2024
18 februarie 2022

Un nou pod peste Tisa de 260 de metri care va lega Ucraina de România va fi construit până în 2024

Cabinetul de Miniștri a constituit  o delegație care să participe la negocierile cu Guvernul României privind pregătirea unui acord referitor la construirea unui pod rutier de frontieră peste râul Tisa. Dispoziția corespunzătoare  a fost susținută de miniștri în ședința din 16 februarie.

Podul va fi format din două construcții  paralele de 260 de metri, cu două benzi în fiecare sens. Costul total al proiectului este de aproximativ 36,7 milioane USD

Este vorba de podul  între așezările Biserica Albă (Transcarpatia, Ucraina) și Sighetu Marmației (Maramureș, România).

În 2020, Ucraina și România au convenit să deschidă punctul de trecere a frontierei Biserica Albă -Sighetu Marmației. Acordul aprobat prevede că fiecare parte își va construi propria infrastructură rutieră, iar România va construi un pod peste Tisa.

Acesta va consta din două poduri paralele de 260 de metri, cu o distanță de 3 metri între ele, cu două benzi pe sens. Costul total al proiectului, care se derulează până în iunie 2024, este de aproximativ 36,7 milioane de dolari, din care 85% este contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională și 15% este a României.

Noua trecere a frontierei ar trebui să descarce punctele de control Deakovo-Halmeu și Solotvino-Sighetu Marmației din Transcarpatia și să simplifice trecerea frontierei în ambele sensuri. Aceasta va oferi o oportunitate de unire a traseelor turistice ale regiunii Carpatice și va consolida și mai mult relațiile comerciale, economice, culturale și turistice dintre țări.

Potrivit paginii de Facebook a Consulatului României la Slatina, la 16 februarie, a avut loc o reuniune de lucru foarte utilă vizând analizarea stadiului demersurilor de realizare a proiectului pentru construcția podului peste râul Tisa și deschiderea noului punct de trecere a frontierei. În cadrul vizitei de lucru efectuate la Solotvino și la Biserica Albă, domnul Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, însoțit de o delegație de experți din România, a vizitat, împreună cu oficialitățile ucrainene, locul de amplasare a podului peste Tisa. Totodată, președintele Consiliului Județean Maramureș a avut o întâlnire de lucru cu domnul Ishtvan Petrushka, vicepreședintele Administrației de Stat a Regiunii Transcarpatia, cu participarea domnului Rohovei Păun, însărcinat cu afaceri a.i. al Ucrainei la București și a reprezentanților conducerilor instituțiilor ucrainene cu atribuții în realizarea acestui proiect, pe timpul căreia a fost analizat stadiul activităților concrete efectuate până în prezent. De asemenea, au fost clarificate o serie de aspecte atât organizatorice, cât și tehnice și au fost convenite viitoarele acțiuni comune.

Considerăm că se fac pași importanți pentru implementarea cu succes a acestui proiect major, potrivit consulului României la Slatina / Solotvino, Florin Pârvu.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Maramureș, contractul de proiectare și execuție de către România a podului peste râul Tisa cu o valoare de 169 de milioane de lei, aproximativ 34 de milioane euro, ar putea fi semnat până în luna iunie a acestui an, perioada de execuție/finalizare fiind de 25 de luni.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 575


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți