Economie
Redactor: Elvira Chilaru
21 ianuarie 2021

Un nou tip de fraudă în Ucraina, deghizată în distribuirea banilor de la magazinele ATB

Un nou tip de fraudă în Ucraina, deghizată în distribuirea banilor de la magazinele ATB
21 ianuarie 2021

Un nou tip de fraudă în Ucraina, deghizată în distribuirea banilor de la magazinele ATB

Cu cât situația financiară este mai  dificilă, cu atât mai mulți oameni vor să creadă într-un miracol (de exemplu, în câștigul neașteptat al unei sume destul de substanțiale de bani). Din păcate, cu cât cetățenii au nevoie mai mult de bani, cu atât devin mai încrezători și naivi.

Este deosebit de periculos dacă schema criminală folosește ceva familiar - o marcă comercială sau o marcă cunoscută. Oricât de atractivă și sigură ar fi oferta unor astfel de escroci, rezultatul participării la atracția generozității fără precedent este întotdeauna același. Un participant naiv își pierde tot ce a câștigat în sudoarea frunții! Uneori pierde o sumă foarte mare sau chiar rămâne dator  băncii unde  are un card de credit.

Printre exemplele recente se numără frauda pe Internet deghizată ca o campanie de distribuire  a banilor de către cel mai mare lanț de retail al țării ATB. Este vorba despre distribuirea banilor, pentru care nu este nevoie să faceți nimic. Interesant este faptul că pe resursa falsă pe Internet a fraudatorilor există o inscripție făcută cu litere minuscule „Brandul prezentat nu are nimic de-a face cu organizatorii acestei acțiuni! Promoția este valabilă până la 1 februarie 2021 ", dar puțini oameni îi acordă atenție.

Potrivit publicației „Dneprovskaya Panorama”, fraudatorii trimit mesaje despre presupusa distribuire a premiilor în numele companiei și despre nenumăratele bogății care pot fi câștigate prin simpla urmărire a linkului. Astfel de cazuri au fost deja înregistrate în orașul Dnipro. Victima schemei decide că nu există nici o amenințare, deoarece mesajul menționează numele lanțului de retail, care funcționează pe piața de retail din Ucraina de mai bine de un sfert de secol, are un nume bun, deține 1.203 de magazine în 24 de regiuni din Ucraina. Și este clar că înghite momeala de pe cârlig! Escrocii nu neglijează să-i înșele chiar și pe cei care riscă să-și piardă ultimii bani din cauza analfabetismului digital și a credulității.

Făcând clic pe link, o persoană merge pe un site de suzetă rapidă creat, care este decorat în culorile corporative ale ATB, deși nu are nicio legătură cu compania. Această resursă este chiar găzduită pe un domeniu gratuit.

Miza  escrocilor  -  emoții  și grabă! Persoanei i se oferă să aleagă una dintre cele trei cutii - și un miracol-  ar fi devenit proprietara a 3 mii de grivne. După o altă rundă, această sumă se transformă în 3 mii de dolari. Și aici începe deja minusul. Persoana este  rugată  să plătească o sumă modestă (160 grivne ) pentru schimbul valutar. Ca întotdeauna, transferul de bani este complicat, este tergiversat și  nu prea corect. Și când victima fraudei, care a decis deja unde să cheltuiască „câștigul”, începe să devină nervoasă, este pur și simplu întrebată despre detaliile cardului bancar - codul secret CVV, numărul și data de expirare, pe care nici angajații băncii care au emis acest card nu au dreptul să vi-l solicite!

Inutil să spun că fraudatorii, după ce au primit toate aceste date, în câteva secunde retrag cu ușurință numerarul de pe cardul  naivului, dacă este vorba de un card de credit - bani de credit, care trebuie apoi să se întoarcă la bancă. În acest caz, nu vă așteptați ca banca să anuleze cumva tranzacția sau să returneze suma furată. Din păcate, miracolele nu se întâmplă. Sistemele de securitate ale băncii nu vor detecta trucul, deoarece vor crede că banii au fost folosiți de dvs. - singurul care cunoaște toate parolele, detaliile și datele!

Din păcate, este aproape imposibil să găsești escrocii - cel mai adesea nu se află nici măcar în țară, iar banii furați merg iremediabil către conturi virtuale care nu pot fi urmărite sau într-un portofel online. În 99,9% din cazuri, astfel de infractori rămân nepedepsiți.

 Prin urmare, ar trebui să știți că vă puteți proteja de acest tip de escrocherii și escroci doar dacă nu pierdeți vigilența. Pentru a face acest lucru, amintiți-vă doar trei lucruri simple:

1. Nimeni în lume nu organizează niciodată acțiuni privind distribuirea în masă a banilor, a mașinilor și a apartamentelor gratuite. Aceasta este o înșelătorie pură.

 2. Detaliile cardului bancar, parolele, codurile secrete nu pot fi niciodată împărtășite nimănui.

3. Cele mai multe escrocherii se bazează pe încrederea victimei că totul trebuie făcut rapid, urgent, imediat. În grabă, mulți oameni (chiar și cei care nu sunt naivi) cedează emoțiilor, uitând de bunul simț și fără să observe că nu câștigă, ci pierd.

Elvira CHILARU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 646


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți