Economie
Redactor: Elvira Chilaru
29 martie 2021

Valea serelor din Transcarpatia: varza, castraveții și alte legume cresc deja în Zaricea

Valea serelor din Transcarpatia: varza, castraveții și alte legume cresc deja în Zaricea
29 martie 2021

Valea serelor din Transcarpatia: varza, castraveții și alte legume cresc deja în Zaricea

Satul transcarpatic Zaricea demult este renumit prin  legumele sale timpurii. Cine  nu se ocupă de sere, urmărind dintr-o parte, crede în mod eronat,  că o astfel de muncă nu este dificilă și aduce profituri mari, deoarece în satul Zaricea aproape toată lumea o duce bine.  Or,  după comunicarea cu localnicii, devine clar, că doar cei care muncesc din greu pot câștiga.

Ultimii câțiva ani au reprezentat o adevărată provocare pentru fermierii din Zaricea. Acum 2 ani, aproape toate legumele au fost distruse din cauza  inundațiilor. Anul trecut a început carantina, care a închis piața. Vânturile puternice au distrus multe sere. Iar varza, castraveții și ardeii sunt aduși  din străinătate.

Un rezident local, domnul Ivan, care a lucrat în sere toată viața, ne-a spus că nici anul acesta nu este ușor, dar locuitorii din Zaricea nu renunță și continuă să lucreze cu abnegație.

- Anul acesta carantina nu s-a terminat și, prin urmare, nu știm încă exact unde vom realiza totul. Așteptăm cu nerăbdare momentul în care toată lumea va putea merge fără probleme la  piață  să cumpere legumele noastre delicioase, fără chimicale.

Localnicii mai spun că, pentru a avea ceva, trebuie să munciți din greu. Lucrează cu familii întregi, se ridică în toiul nopții pentru a arunca lemne de foc în sobă pentru a menține temperatura potrivită, lucrează șapte zile pe săptămână  aproape tot anul.

- De îndată ce ultimele produse - ardeii - au fost vândute în toamnă, aproape imediat începem să ne pregătim pentru sezonul următor, să cumpărăm semințe, să pregătim sere și așa mai departe. Prin urmare, aproape că nu există timp pentru odihnă. Pentru că dacă nu te trezești într-o noapte și e frig, totul va îngheța. Toată munca se va pierde. Și nu numai munca și este păcat, căci și cheltuielile  sunt mari. Puțini oameni se gândesc la cât de mult costă  un cadru metalic, folia  pentru sere, sistem de irigații, lemne de foc, semințe, îngrășăminte și așa mai departe. Dacă calculați  toate acestea și vă gândiți, că atunci când vindem varza cu 70 de copeici  pe kilogram, profitul nu este mare. Acesta este prețul datorat materiilor prime străine care apar mai devreme.

Spre deosebire de legumele străine, care pot fi achiziționate în orice perioadă a anului, legumele transcarpatice din sere sunt complet naturale și fără substanțe chimice și, de asemenea, sunt cultivate cu dragoste. În fiecare seră, totul este plantat în rânduri drepte, aranjat și legat.

Doamna Lyubov, care cultivă flori în Zaricea, a spus că toată lumea lucrează aici neobosit. Un număr mare de plante trebuie să fie răsădite, udate  și îngrijite la fiecare două zile. Stropitoare de 20 de kilograme, nopți nedormite și chiar teama că stihia  va distruge totul. Nu poți numi ușoară o astfel de muncă. Însă localnicii nu renunță, nu  trăiesc de azi pe mâine, își dedică în continuare viața cultivării unei producții delicioase și  sănătoase -  primele  legume naturale ale  anului.

Din păcate, în ultimii ani zona serelor a suferit în urma cataclismelor naturale și lipsa pieței de desfacere din cauza carantinei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 597


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți