Economie
Redactor: Elvira Chilaru
01 iunie 2020

Vama Tisa a fost deblocată. A fost stabilită o taxă de import pentru coletele din străinătate

Vama Tisa a fost deblocată. A fost stabilită o taxă de import pentru coletele din străinătate

Un compromis care a permis deblocarea punctului de control „Tisa”  – taxa  de 55 de cenți pe kilogram de colet. Anterior, așa-numitele colete din străinătate erau importate în țară cu  luare de mită.

Ieri, în Transcarpatia șoferii care se ocupă de transportul  coletelor  de la muncitorii sezonieri din Italia pentru cei rămași acasă în Ucraina au blocat punctul de control Tisa. Se pare că acest lucru s-a întâmplat pentru că șoferii nu doresc să plătească taxe pe mărfuri, afirmă  jurnaliștii de la  TSN.

Punctul de control a fost blocat  de șoferii, care  nu au mai putut trece frontiera de vineri, deși  ani la rând așa-numitele „colete din străinătate” au fost transportate în Ucraina prin acest punct de control fără obstacole. Cele mai multe dintre acestea sunt bunuri  de la lucrătorii din Italia.

Microbuzele care transportau aceste colete și alte mărfuri făceau deseori acest lucru în mod ilegal. Potrivit TSN.Tyzhden, șoferii plateau  polițiștilor de frontieră și vameșilor  aproximativ 300 de euro pentru trecerea microbuzului. Adică coletele nu au fost declarate, ci au fost transportate în urma dării de mită. Însă acum transportatorii sunt obligați să plătească oficial taxele pe marfă. Prețul de 1 euro pentru 1 kilogram de marfă ,nu le-a convenit șoferilor.

„La început s-a propus  80 de cenți pentru un kilogram, apoi 1 euro. Duminica trecută au spus 50 (cenți) - am fost de acord. Duminica aceasta este deja 1 euro. Ieri au cerut un euro și treizeci de cenți”, se plânge un  șofer.

"Nimeni nu ne-a avertizat . Am ajuns ca de obicei duminică, iar acum suntem băgați într-un astfel de bloc încât nu avem nici toaletă, nici mâncare,  blocăm vama", a spus un alt șofer.

Șoferii au fost atât de furioși,  încât au blocat punctul de trecere și chiar au aruncat mașina polițiștilor de frontieră în șanț. Vameșii  explică situația  simplu – s-au decis să facă ordine la frontieră. Dar contestă faptul că aici  de-a lungul anilor a funcționat  o schemă ilicită de transportare a  coletelor. În schimb, administrația regională confirm  că schema a funcționat.

"Există câteva scheme de corupție care au îndreptat  sume ilicite  în buzunarele funcționarilor, și nu  în bugetul statului", a comentat șeful Administrației Regionale de Stat Transcarpatia Oleksiy Petrov.

De vineri, în Ungaria s-a format o coadă de câțiva kilometri la intrarea  în Ucraina. Șoferii și vameșii  au convenit asupra unui tarif - un compromis pentru ambele părți și anume 55 de cenți pe kilogram de marfă.

"În prezent, primele opt autobuze au fost deja înregistrate. În medie, este posibil să se plătească  între 12 și 16 mii de hgrivne pe microbuz în funcție de cantitatea de mărfuri, în funcție de calitate", explică Șeful Departamentului Vămii de stat din Transcarpatia Olexander  Bogash.

Dacă se va prelua taxa medie de 14 mii de grivne  de la fiecare transportator, iar în fiecare  săptămână numai prin acest punct de control traversează aproximativ o mie de microbuze,  sumele pentru buget  vor fi  de  zeci de milioane de grivne în fiecare lună. Acum ne așteptăm ca forțele de ordine să investigheze schema cu „coletele italiene” și să-i depistăm pe cei care  și-au umplut buzunarele.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2437

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți