La Cernăuți s-a deschis o expoziție foto în sprijinul prizonierilor de război și al celor dispăruți
Organizatorii doresc să arate povești reale prin fotografii ale familiilor prizonierilor de război și ale celor dispăruți, evidențiind greul drum al luptei pentru libertatea celor dragi. Expoziția foto s-a deschis la Muzeul Regional de Istorie din Cernăuți.
Scopul acestui eveniment este de a atrage atenția autorităților și partenerilor internaționali asupra destinului prizonierilor de război ucraineni și al celor dispăruți, precum și găsirea de soluții pentru a-i aduce acasă pe apărători.
„Soțul meu, în iunie 2022, asigura un coridor pentru evacuarea a 3.000 de civili și a echipamentului militar din Lisiciansk. Ei au reținut inamicul, dar au căzut prizonieri. Soțul meu a fost rănit și este în captivitate de 28 de luni. Este trist că doar familiile afectate se unesc. Mi-aș dori ca toți să fim solidari, chiar și cei care nu au fost atinși de această tragedie. Faptele eroilor noștri vor rămâne pentru totdeauna în paginile istoriei noastre”, a spus Ecaterina Nazarîi, soția unui prizonier de război.
La eveniment a participat și familia Barbin. Andrii Barbin a petrecut 11 luni în captivitate în Sverdlovsk, regiunea Lugansk. A servit în Brigada 10 Asalt Montan „Edelweiss” și a fost luat prizonier pe frontul din Donețk. S-a întors acasă pe 31 mai.
„Trebuie să ne amintim de băieți, le mulțumesc tuturor celor care au protestat pentru mine. Soția mi-a arătat toate videoclipurile despre cum ați luptat pentru mine aici, în timp ce eu eram în captivitate. Este atât de plăcut, nu pot descrie în cuvinte. Simți că cineva luptă pentru tine și că nu ești uitat”, a mărturisit Andrii Barbin, fost prizonier de război.
Expoziția a fost organizată de Dmitro Bobrov, soldat veteran și lunetist al Brigăzii 107 de Apărare Teritorială, împreună cu soția sa, Oleksandra.
„Soția mea a început să participe la acțiuni de protest în decembrie, iar mai târziu m-am alăturat și eu ca fotograf, după ce am devenit veteran. Cu timpul, am adunat multe fotografii și așa a apărut ideea expoziției. Este important ca oamenii să afle despre acțiunile de sprijin pentru prizonierii de război și cei dispăruți, mai ales că peste 1500 de luptători care au apărat Mariupolul sunt încă în captivitate. Familiile lor au nevoie de sprijin”, a spus Dmitro Bobrov, cunoscut sub apelativul „Hatab”.
Pe lângă susținerea familiilor, organizatorii îndeamnă și publicul larg să participe activ la ajutorarea acestora. Toți doritorii sunt invitați pe 29 septembrie să participe la un marș de solidaritate, care va avea loc de la Muzeul Regional de Istorie din Cernăuți până în Piața Centrală.
Urmăriți-ne pe Telegram