Opinie
29 iulie 2021

”Nord Stream 2” - un fiasco geopolitic al lui Zelenski (OPINIE)

”Nord Stream 2” - un fiasco geopolitic al lui Zelenski (OPINIE)
29 iulie 2021

”Nord Stream 2” - un fiasco geopolitic al lui Zelenski (OPINIE)

Declarația comună a SUA și Germaniei, care a deschis ușa spre ultima etapă a lansării gazoductului Nord Stream-2 - lovitură pentru securitatea Ucrainei și primul mare fiasco geopolitic al Președintelui Zelenski.

 

Desigur, putem spune că există multe motive pentru concesiunile SUA și Germania în favoarea Rusiei, dar constatăm un singur fapt: ucrainenii l-au ales pe Zelenski președinte și i-au dat o plenitudine de putere fără precedent, inclusiv - politica externă. În acest caz, managerul angajat de popor nu face față cerințelor, iar rezultatul, din păcate, nu este în favoarea noastră, potrivit  radiosvoboda.

Pentru un observator extern este cam dificil să contureze politica externă a lui Volodimir Zelenski. Cu probabilitate, nu există o astfel de poliitică, ea se formează în dependență de unele situații, a dispoziției președintelui și a vorbeleor șoptite la ureche de anturajul acestuia. Uneori, se crează impresia că revenim la infama politică multi-vectorială, care a fost întotdeauna ”o mișcare înainte în brațele Rusiei”. Politica externă a lui Zelenski este plină de contradicții și de mișcări nechibzuite și haotice în toate direcțiile, notează sursa.

Zelenski a ajuns la putere prin promovarea tezelor de încheiere a războiului cu Rusia, acuzând guvernul ucrainean și pe oligarhi, că aceștea au beneficii de la conflictul militar din estul țării. Zelenski a dorit ”să-l poată privi în ochi pe Putin”, neîncetând să-l tot invite la o întâlnire bilaterală. Șeful statului reiterează teza integrării europene și necesitatea aderării la NATO cât mai curând posibil. Cu toate acestea, Zelenski o face adesea într-un astfel de stil, încât cineva se simte insultat  -în cel mai bun caz, iar în cel mai rău – un subiect de glumă pentru partenerii noștri occidentali.

În mod semnificativ, situația este agravată de diferite semnale venite din „anturajului” lui Zelenski, care nu sunt rezervați în comentarii și declarații, ce pot provoca daune imaginii țării noastre, în cazul în care oficialii ucraineni declară China partener strategic; dacă reprezentanții echipei prezidențiale rostesc cu voce tare un ultimatum: spunând că, dacă Occidentul nu ne va susține, ne vom reorienta spre Est - atunci în această situație ne putem aștepta la un joc geopolitic stabil, previzibil și benefic pentru Ucraina? Consecința unei astfel de politici externe poate fi - singurătatea sau izolarea geopolitică a Ucrainei.

Deja se conturează primele semne ale acestei singurătăți: problemele Ucrainei sunt soluționate fără participarea Kievului, și nu în favoarea Ucrainei. Aceasta este adevărata politică mondială, în care fiecare își apără în primul rând interesele. Dacă pentru Statele Unite și Germania este un avantaj susținerea gazoductului Nord Stream 2 în acest moment, atunci de ce ar trebui să fie mai principiali decât Ucraina? La urma urmei, partidul proprezidențial ucrainean a declarat recent că principiile ”Slujitorului poporului” sunt apropiate de postulatele Partidului Comunist Chinez; și, de ce atunci guvernul ucrainean caută (și insistă să ceară) sprijin din partea SUA și a Germaniei?

Cea mai gravă consecință a lansării Nord Stream-2 nu va fi pierderea tranzitului de gaze prin Ucraina și a deteriorării securității în această regiune din  estul Europei, ci concluziile eronate ale lui Zelenski la acest capitol, potrivit sursei citate.

La urma urmei, portretul psihologic al președintelui nostru arată că este predispus la declarații și acțiuni emoționale și nechibzuite, iar lipsa unui program clar în  politică externă a Ucrainei poate servi ”drept o platformă pentru diferite „trucuri” și inversări ale Ucrainei pe harta lumii”. Există pericolul că Zelenski nu-și va recunoaște propriul fiasco, ci va învinui Occidentul în toate insuccesele, se va supăra și se va comporta ca un președinte căruia i s-a adus o ofensă. Adică, va încetini procesul de integrare europeană și va începe, cu adevărat, să stabilească relațiid e colaborare mai strânse  cu China.

În acest caz, lansarea gazoductului Nord Stream 2 va fi primul fiasco geopolitic al lui Zelenski, dar nu cel din urmă. Dar există vești și mai proaste: nu va fi doar un fiasco al lui Zelenski personal, ci o înfrângere a Ucrainei.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 852


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți