Opinie
22 iunie 2020

„Putin distruge complet noțiunea de adevăr istoric” - eurodeputatul Paweł Zalewski

„Putin distruge complet noțiunea de adevăr istoric” - eurodeputatul Paweł Zalewski
22 iunie 2020

„Putin distruge complet noțiunea de adevăr istoric” - eurodeputatul Paweł Zalewski

Vladimir Putin distruge complet noțiunea de adevăr istoric, a menționat politicianul polonez, membru al Parlamentului European,  Paweł Zalewski, în adresarea către participanții la masa rotundă internaționale (online) pe tema: „Neoimperialismul dintre Marea Baltică și Marea Neagră”, care a avut loc la 19 iunie 2020.

Discursul lui Paweł Zalewski: „Felicitări, dragi participanți la această importantă conferință. Sunt recunoscător că am fost invitat să particip la deschiderea sa. Această conferință este extrem de importantp și bine organizată. Ieri, președintele Putin a publicat un articol în “The National Interest”, intitulat „Lecții reale de la 75 de ani de la al doilea război mondial”. Articolul tratează faptele și procesele istorice care au dus la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, iar acolo a menționat următoarele, pe care vreau să le citez: „Vina pentru tragedia pe care Polonia a trăit-o în acel moment revine în întregime conducerii poloneze care s-a opus unui alianțe între Marea Britanie, Franța și Uniunea Sovietică și a sperat în ajutorul partenerilor occidentali, aruncându-și oamenii sub presiunea distructivă a lui Hitler”… Aceasta este prima teză.

Putin arată Germania ca victimă a celui de-al Doilea Război Mondial. Adică nu reușește să explice cauzele reale ale celui de-al Doilea Război Mondial, procesele politice care au avut loc la acea vreme în Germania, inclusiv pactul sovietico-german. În schimb, el distruge complet noțiunea de adevăr istoric, învinovățind conducerea poloneză pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

În opinia mea, ar trebui să ne amintim că cel mai important lucru pentru fiecare dintre noi este Adevărul! Nu-mi place cuvântul „narațiune”…. Ca istoric, mai știu că cercetătorii încearcă adesea să explice anumite procese politice prin narațiuni. Ceea ce este important, însă, este că ar trebui să se reflecte adevărul istoric, nu influența politică.

Astăzi, din cauza relatării lui Putin, ne aflăm într-o stare de confruntare. Nu corespunde absolut faptelor și adevărului istoric ceea ce a spus. Deci, ceea ce cer este să nu răspundem în același mod (adică cu narațiunea noastră). Răspunsul nostru trebuie să se bazeze numai pe adevăr, pentru că numai acesta ne poate proteja.

În al doilea rând, țările autoritare folosesc istoria ca instrument politic. Acum acest lucru este vizibil mai ales în acțiunile Rusiei și Chinei. Regimurile autoritare folosesc narațiuni pentru înrobirea victimelor lor, cum ar fi țările din jurul Rusiei.

Amintiți-vă că Democrația se poate apăra prin demonstrarea și răspândirea adevărului. Da, uneori adevărul este amar sau chiar tragic pentru cei care îl spun. În acest context, putem menționa multe exemple din istoria comună polono-ucraineană. Este cunoscut faptul că este dureros trecutul atât pentru poporul polonez, cât și pentru cel ucrainean. Cu toate acestea, dacă vorbim despre prietenie și viitorul nostru, ar trebui să revenim la adevăr, să-l găsim, pentru că numai acesta va ajuta la evitarea greșelilor din trecut. Aceeași situație cu Rusia: construirea relațiilor de prietenie ar trebui să se bazeze pe adevăr. Acesta este motivul pentru care sunt recunoscător pentru proiectul Memorial (în mod evident referindu-mă la Memorialul Ostașilor Polonezi), deoarece acesta este un exemplu strălucitor de cooperare între națiuni, bazat neapărat pe adevăr.

Deci, în concluzie, trebuie să spun următoarele: trebuie să studiem, să cercetăm și să răspândim adevărul despre istorie, deoarece numai adevărul poate servi drept bază pentru adevărate relații de prietenie între popoarele noastre. De aceea sunt în favoarea discuției despre adevăr cu partea rusă, cu președintele Putin. Așadar, să explorăm adevărul, să-l propagăm și apoi se va crea baza conviețuirii noastre pașnice"

***

Paweł Ksawery Zalewski ( născut la 25 septembrie 1964 la Varșovia) este un politician polonez și membru al Parlamentului European.

Membru al Parlamentului European din partea partidului Platforma Civică, membru al Partidului Popular European, vicepreședinte al Comitetului pentru comerț internațional al PE, deputat al Comisiei pentru afaceri externe a PE. Membru al Seimului, legislaturile I, V și VI. Expert în afaceri internaționale și comentator respectat în politica externă poloneză.

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 763


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți