Opinie
Redactor: Marin Gherman
27 august 2020

„Socioloagă”, „ingineră”, „chirurgă” – Ucraina acceptă să feminizeze denumirile profesiilor

„Socioloagă”, „ingineră”, „chirurgă” – Ucraina acceptă să feminizeze denumirile profesiilor
27 august 2020

„Socioloagă”, „ingineră”, „chirurgă” – Ucraina acceptă să feminizeze denumirile profesiilor

Ministerul ucrainean al Economiei a emis un decret prin care acceptă să feminizeze numele profesiilor care până în prezent erau înscrise exclusiv la genul masculin în registrul oficial al ocupaţiilor, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres și Radio Cernăuți.

Documentul, publicat pe website-ul guvernului de la Kiev, semnalează că ''în caz de necesitate'' numele profesiei poate fi feminizat în documentele angajatelor privind locul de muncă.

Va fi astfel permisă prin lege în Ucraina apariţia unor profesii cum ar fi cele de ''ingineră'' sau ''socioloagă'', „chirurgă”, „pediatră” printre multe altele a căror denumire era formulată în mod tradiţional numai la genul masculin.

În anul 2017, Ucraina a desfiinţat o listă moştenită de pe vremea Uniunii Sovietice care conţinea 450 de profesii interzise pentru femei. De atunci, meserii precum cele de pompier, scafandru sau şofer de camion, printre altele, au devenit accesibile femeilor ucrainene.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 823


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți