Opinie
18 septembrie 2020

„Trebuie să susținem și să păstrăm familia, neamul și biserica noastră” – consilierul comunei Herța, Petru Gheorghiu

„Trebuie să susținem și să păstrăm familia, neamul și biserica noastră” – consilierul comunei Herța, Petru Gheorghiu
18 septembrie 2020

„Trebuie să susținem și să păstrăm familia, neamul și biserica noastră” – consilierul comunei Herța, Petru Gheorghiu

Începutul noului an de învățământ în Ținutul Herța a fost pentru satul Probotești o mare sărbătoare, având loc deschiderea a încă unei grupe românești la grădiniță, datorită contribuției consiliului raional și a consilierului Petru Gheorghiu, care a felicitat târnăucenii și proboteștenii cu prilejul Zilei cunoștințelor.

În acest context, am crezut de cuviință să-i solicităm un interviu domnului Petru Gheorghiu, care a fost de 5 ori ales consilieri raional și local, iar în anii 2014-2015 el a fost președinte al Consiliului raional Herța.

-      Domnule Petru Gheorghiu, vă felicităm pentru atenția pe care o acordați satului natal, școlilor și grădinițelor din raion!

-      Vă mulțumesc! A fost cu adevărat o bucurie pentru proboteșteni apariția a încă unei grupe la grădiniță. De fapt, am avut și în trecut diverse activități consacrate copiilor. Ani de-a rândul aducem, împreună cu consilierii raionali din fracțiunea „Batkivșcina”, cadouri de Sfântul Nicolae copiilor din grădinițe și de la clasele pregătitoare. Am fost întâmpinați cu bucurie de micuții din satele  Târnauca, Culiceni, Probotești, Buda Mare si Buda Mică, acolo unde avem consilieri. Am încercat să le oferim o mică atenție profesoarelor și educatoarelor de 8 martie. Sper să continuăm aceste activități în viitor. Sunt de părere că oricine nu s-ar afla la conducerea viitoarei comune Herța, strategia trebuie să fie simplă: nici o școală nu trebuie închisă, ele trebuie dimpotrivă dezvoltate, iar limba română să fie limbă de predare.

-      Ce concluzii puteți trage din anii 2014-2015 când ați condus Consiliul raional Herța?

-      Au fost ani dificili. Consiliul raional a luat atunci cursul de reparație și menținere a drumurilor și a infrastructurii. Am și absolvit o facultate de inginerie a mașinilor, de aici și dragostea față de aceste lucruri. Îmi aduc aminte  de reparațiile de drumuri în zona Herța-Hreațca și Herța–Târnauca, de podul ce leagă satele Becești și Mogoșești și altele. Realizarea unor proiecte de reparații, construcții, instalare de încălzire centralizată la școala din Pătrășceni (în cooperare cu Fonduri de Dezvoltare Internaționale), școala din Târnauca și grădinița din Molnița, menirea mea fiind organizarea realizării acestor proiecte. Din inițiativa mea a fost creată în premieră o Întreprindere Comunală la Herța de Dezvoltare a Infrastructurii, care a adus venituri la buget, fapt nemaiîntâlnit până atunci. Recent am finalizat amenajarea curții școlii din Culiceni, acesta fiind un proiect inițiat de consilierii din fracțiunea noastră.


-      Sunteți cunoscut în regiunea Cernăuți ca un om de afaceri, care a dezvoltat o brutărie în satul natal. Aveți 5 copii, toți înregistrând succese în diferite domenii, dar care vă ajută, cot la cot, în tot ceea ce faceți. Ajutați bisericile ortodoxe din zonă. Desfășurați și o activitate de consilier local. Cum reușiți toate acestea?

-      Trebuie să susținem și să păstrăm familia, neamul și biserica noastră. Am organizat și susținut lucrări de reparații la bisericile din Târnauca și Culiceni, am instalat un basorelief în amintirea ostașului român căzut în războiului din Afganistan Petru Pomârleanu la școala din Probotești, am participat la acțiunile comemorative ale Societății „Golgota” și altele. Sunt de părere că dezvoltarea trebuie să aibă loc în toate satele noastre concomitent, să ne susținem reciproc, să căutăm noi soluții la problemele actuale, dar și să ne păstrăm tradițiile.

-      Care sunt planurile Dumneavoastră pe viitor?

-      Dacă mă ajută Bunul Dumnezeu, mă voi candida la alegerile pentru funcția de primar al comunei Herța ca să continui inițiativele de dezvoltare a întregii comune Herța, care include Herța, Mihoreni, Culiceni, Târnauca, Probotești, Hreațca, Bairachi, Becești, Molnița, Lunca, Satu Mare, Movila. Trebuire să fim împreună o adevărată familie unită.

Interviu realizat de Bogdan LAZARCIUC

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2357


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți