Opinie
10 mai 2021

Acțiunile reflexive ale Kremlinului în campania electorală 2021 din Republica Moldova

Acțiunile reflexive ale Kremlinului în campania electorală 2021 din Republica Moldova
10 mai 2021

Acțiunile reflexive ale Kremlinului în campania electorală 2021 din Republica Moldova

Începutul lunii mai 2021 în Moldova se caracterizează prin strategii reflexive, agresive și abile ale Kremlinului în câmpul politic al Moldovei.

În diferite surse mass-media ruse și locale, a apărut neașteptat o nouă aplicație reflexivă cu sintagma de coaliția lui V. Voronin și I. Dodon. Aș dori să menționez că aceasta este o injecție informațională foarte reușită și eficientă în mentalitatea electoratului moldovean. V. Voronin a rămas în conștiința de masă a moldovenilor ca președintele care a început să construiască un stat social, deși prin metode voluntariste.

Ce înseamnă acest lucru pentru politica internă și externă a Moldovei?

În primul rând, Kremlinul, prin publicațiile sale, injectează un virus în întregul câmp electoral moldovean pentru a se concentra asupra retrospecției lui V. Voronin. Pe de altă parte, aceasta este o încercare de a efectua o operație plastică de, albire a feței, pentru I. Dodon, care și-a distorsionat imaginea prin ambiții hipertrofice.

În al doilea rând, acesta este un semnal al Kremlinului pentru însuși V. Voronin, căruia i se iartă eșecul Planului Kozak din 2003 și i se oferă ultima șansă de a reveni în politică activă regională ca politician moderat, spre deosebire de I. Dodon, care sistematic decade în marginalitate verbală.

În al treilea rând, coaliția de stânga este foarte importantă pentru Kremlin, drept un pas decisiv care vizează prăbușirea coaliției de dreapta, unde nu există politicieni cu autoritate, grea, chiar în frunte cu Maia Sandu.

În al patrulea rând, este extrem de important pentru Moscova să păstreze loialitatea Moldovei în spatele Transnistriei, care rămâne un cap de pod vizând influența politico-militară asupra Ucrainei. Moscova consideră că sub mandatul Maiei Sandu, acceptarea noilor realități militar-politice regionale este imposibilă.

În al cincilea rând, este extrem de important pentru Moscova să fie predeterminat eșecul intereselor electorale ale Statelor Unite în Moldova cât și ambasadorului D. Hogan, care va primi o retragere onorifică în Statele Unite sau va fi transferat în una din țările Africii.

În al șaselea rând, acesta este un semnal pentru România, care trebuie să conștientizeze poziția sa ambiguă, chiar și fiind membră NATO.

În al șaptelea rând, este un semnal pentru țările europene și altele din regiune, că Moscova și-a „marcat” locația viitoarelor sale reflecții regionale și geopolitice.

În al optulea rând, Moscova a oferit din start un bun elan electoral coaliției de stânga, cu un potențial parlamentar de aproximativ 70%. În perioada post electivă, funcția de președinte pentru V. Voronin și prim-ministru pentru I. Dodon. Tandemul V. Voronin - președinte și I. Dodon – ministru al economiei a mai existat în trecutul istoric. Iar I. Dodon înțelege că, fără arsenalul politic al lui V. Voronin, el nu va căpăta o poziție heliocentrică. La rândul său V. Voronin va negocia noi împuterniciri pentru sinele său prezidențial.

În al nouălea rând, Maia Sandu va fi supusă unei destituiri, în cel mai bun caz o blocare completă a instituției sale prezidențiale, pe fondul unor proteste în masă, care vor fi organizate cu dibăcie de tehnologii politici (ca și evenimentele din aprilie 2009).

În al zecelea rând, Moscova își desemnează un partener loial la Chișinău, însă Kremlinul nu va construi strategii de investiții durabile în Moldova și nici nu va influența strategic situația economico-finaciară a țării. Grija pentru Moldova va fi lăsată pe seama Occidentului și, forței soft. Principalul obiect de influență rămâne Ucraina cu aspirațiile sale pro-occidentale, iar Moldova va juca rolul unui burete financiar, pentru investițiile occidentale. Un obiectiv foarte important pentru Moscova este ca Moldova să nu reușească să încheie un parteneriat strategic cu Ucraina.

Finalitate.

Apreciez această reflecție a Moscovei ca fiind una foarte eficientă, de succes, bine pregătită, bazată pe analize profunde și cunoașterea proceselor regionale și locale. Electoratul Moldovei va fi adus în calitatea sa obișnuită de mulțime dirijată. Cu toate acestea, pe plan intern, Moldova va parcurge pe termen scurt o perioadă de stabilizare și continuare a reformelor sociale. Astfel, procesele politice din mica Moldovă vor influința fără îndoială procesele politice și regionale interne din Ucraina și invers, procesele din Ucraina pot schimba semnificativ situația din Moldova .

Natan SCHECHTER, politolog, Israel

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 483


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți