Opinie
20 septembrie 2021

Alegeri parlamentare în Rusia – liniște și „slavă”

Alegeri parlamentare în Rusia – liniște și „slavă”

În perioada 17-19 septembrie a.c. au avut loc, în Federația Rusă, alegeri parlamentare pentru deputații Dumei de Stat. În urma acestui scrutin vor fi aleși, pe baza unui sistem electoral mixt, 225 de deputați pe liste de partid și alți 250 de deputați în circumscripțiile electorale, într-un singur tur de scrutin.

Deputații Dumei de Stat sunt aleși pentru un mandat de 5 ani. Simultan s-au desfășurat alegeri pentru conducerea a nouă regiuni și pentru 39 de parlamente locale.

După numărarea a cca 80% din procesele-verbale, ierarhia principalelor formațiuni politice care au candidat pentru Duma de Stat se prezintă astfel:

1. Rusia Unită / Единая Россия, partid pro-prezidențial / pro-Kremlin, 49,42% (cca 120 de mandate din cele 225 rezultate din alegerea listelor de partid). Formațiunea ar fi câștigat totodată primul loc în 194 de circumscripții electorale unimandat (194 mandate din cele 225 aferente circumscripțiilor unimandat).

2. Partidul Comunist din Federația Rusă, 19,82%. Formațiunea ar fi câștigat totodată și primul loc în 15 circumscripții electorale unimandat.

3. Partidul Liberal-Democrat, 7,55%.

4. Rusia Corectă / Pentru adevăr! / Справедливая Россия - За правду, 7,37%. Formațiunea ar fi câștigat primul loc în 8 circumscripții electorale unimandat (8 mandate).

5. Oameni noi / Новые люди, 5,37% (partid nou, de centru-dreapta, înființat în 2020 de către omul de afaceri Alexei Neciaev, compania Faberlic). Formațiunea se pronunță pentru o reorientare a statului către cetățeni. Liderii acestuia s-au pronunțat îmmpotriva vaccinării obligatorii, pentru modificarea legilor utilizate ca instrumente de cenzură a statului etc. Partidul este perceput de către analiști drept un partid liberal.

Astfel, în noua Dumă de Stat vor trece pragul electoral de 5% cinci formațiuni politice.

În afara celor 217 mandate din circumscripțiile electorale unimandat câștigate de trioul Rusia Unită – Partidul Comunist – Partidul Rusia Corectă, alte 5 mandate din circumscripțiile unimandat vor reveni formațiunilor politice: Partidul Liberal-Democrat, Iabloko/Mărul, Rodina/Patria, Platforma Civilă și Partidul Creșterii (câte un mandat). Trei alte mandate din circumscripții vor reveni unor candidați independenți.

Secretarul general al consiliului general al formațiunii Rusia Unită, Alexei Turciak, estimează că formațiunea pro-Kremlin va primi în total 315 mandate în Duma de Stat (120 de mandate din sistemul listelor de partid și 195 din circumscripțiile unimandat). Majoritatea constituțională în Duma de Stat este de peste 300 de mandate.

Miza autentică a acestui scrutin a fost menținerea unei majorități constituționale de către formațiunea președintelui Vladimir Putin, Rusia Unită. Rezultatele alegerilor confirmă că această formațiune a reușit să își păstreze o majoritate constituțională în noua Dumă de Stat, iar modificările produse în urma acestor alegeri sunt, așa cum se anticipa, modeste.

Mass-media occidentale menționează existența unor numeroase încălcări ale legislației electorale, presiuni și intimidări, fraude și mijloace nedemocratice.

MAE român regretă că Federația Rusă a deschis secții de vot în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în pofida poziției clare a autorităților de la Chișinău și nu recunoaște așa-numitele alegeri organizate de către Federația Rusă în Crimeea, Peninsulă anexată ilegal de către Rusia.

Dr. Dorin Popescu,  președinte al Asociației „Casa Mării Negre” din Constanța

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 196


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți