Opinie
Redactor: Dorina Popescu
23 noiembrie 2019

Alexandrina Cernov – dincolo de smaralde, dincolo de creioane

Alexandrina Cernov – dincolo de smaralde, dincolo de creioane
23 noiembrie 2019

Alexandrina Cernov – dincolo de smaralde, dincolo de creioane

Modeste la număr, prin sertare, fotografiile cu doamna Alexandrina... Și trei creioane simple, de-a binelea tocite, fără de care nu aș putea să lecturez. Și nu că m-aș întoarce vreodată la cele subliniate, dar e lucru testat: ce subliniezi cu vârful creionului – nu uiți niciodată.

În caseta cu bijuterii am un pandantiv cu smarald – inspirată alegere de acum cincisprezece ani când întreaga mea ființă era în căutare de Idealuri și Ritualuri care să mă scoată din adolescența prelungită de fluturași în stomac pentru Eminescu și de bulinuțele printate pe stofa aleasă pentru următoarea rochie. Nu eram adepta matriarhatului, dar Idealul meu, clar, trebuia să fie de gen feminin. Poate din acest motiv generoasa mea colecție de fotografii cu Prințesa Diana, scoase la xerox, cu ușurință ar fi bătut orice colecție de timbre valoroase. Asta până la momentul în care toată imaginația mea despre Palatul Buckingham a încăput în cei 3 metri pătrați ai Editurii Alexandru cel Bun din Cernăuți – locul în care am pus punct căutărilor.

La Editură, prin foșnet de manuscrise și ciocănit de tastatură, prioritate avea aroma ceaiului proaspăt infuzat. Era momentul în care doamna Alexandrina – redactor-șef al revistei Glasul Bucovinei – cu toată răbdarea existentă ne ilumina în  măiestria corecturii, o autentică oră de dirigenție pentru noi, când teoria venea la pachet cu exemple de sprijin, generos împărtășite din propria Ei experiență. Recunosc că, până mi-am intrat în deprinderi de ascultător exemplar și om de echipă, am tot trăit momente de admirație ba pentru smaraldul din bijuteriile Doamnei, ba pentru felul în care creiona esența celor citite. Cine să fi știut că ambele mă vor marca pentru totdeauna!

Precum pentru totdeauna m-a cucerit cu timbrul vocii, cu felul de a se exprima manierat și cu înălțătorul curaj de a manifesta rezistență acolo unde atâția alții au cedat. Google-ul deține un CV absolut fantastic al doamnei Alexandrina. Ce nu a inserat el este latura cealaltă a Doamnei, fără smaralde și fără creioane, care copleșește prin modestie și la propriu și la figurat. Este ființa smerită, care te captează prin amintirile-i frumoase, care te lasă oaspete binevenit în propria-i viață... Are bucuria de a povesti despre nepoata care îi moștenește, la indigo, perseverența. Are lumea Ei – în care disciplina vieții nu se abate de la norme.

Șansele unice date celor din generația mea de a face parte din mai multe proiecte ale Alexandrinei Cernov au contribuit la însușirea și asumarea de către noi a tot ce este valoros pentru românii din Ucraina. Generația pe care a modelat-o Domnia Sa are Tricolorul în inimă, are Mănăstirea Putna în suflet și Limba Română în grai.   

Eu cu mândrie aș fi aplicat pentru încă o Facultate – numai dacă aceasta era Facultatea de Filologie Română în cadrul Universității din Cernăuți, la care să fi ținut cursuri Alexandrina Cernov. Aș fi învățat de la Domnia Sa cât nu m-ar fi cultivat întreaga Bibliotecă alexandriană. O caracterizează până și numele: Alexandrina înseamnă protectoare pentru oameni, cea care își apără poporul – nume pe care îl justifică în fiecare zi din viața sa întreagă.

Nota bene: Alexandrina Cernov s-a născut la 24 noiembrie 1943, Hotin, România (astăzi regiunea Cernăuți, Ucraina). Este critic și istoric literar. Membru de onoare al Academiei Române (din 1992). Este membru fondator al Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, membru fondator și director executiv al Editurii „Alexandru cel Bun” și redactor-șef la revista trimestrială de istorie și cultură „Glasul Bucovinei”.

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1488


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți