Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
29 noiembrie 2019

Ambasadorul Ungariei în Ucraina: „Autonomiile din interiorul statului sunt practici existente în Europa”

Ambasadorul Ungariei în Ucraina: „Autonomiile din interiorul statului sunt practici existente în Europa”
29 noiembrie 2019

Ambasadorul Ungariei în Ucraina: „Autonomiile din interiorul statului sunt practici existente în Europa”

Într-un interviu acordat publicației «Glavkom», ambasadorul Ungariei la Kiev, Istvan Iydarto, el însuși originar din orașul Beregovo, Transcarpatia, a dat asigurări că  în Ungaria nu pot  exista pretenții teritoriale față de Ucraina.

"Maghiarii din Transcarpatia cer să își înființeze enclava națională în Transcarpatia. Știrile cu un atare conținut  au obținut o mare rezonanță în Ucraina în urmă cu câteva săptămâni. Autorul declarației  este  vicepreședintele Consiliului Regional al Transcarpatiei,  Joseph Bortho. Funcționarul în interviul acordat publicației transcarpatice Kiszo  a anunțat: comunitatea maghiară  s-a adresat  guvernului central al Ucrainei  cu solicitarea de a forma în cadrul descentralizării o comunitate teritorială unită, cu centrul  în orașul Beregovo, astfel încât în comună să intre localitățile cu populație majoritar maghiară.  Astfel de cerințe nu sunt unice”, scrie „Glavkom”.

Portalul Mukachevo.net a mai scris că maghiarii transcarpatieni  vor solicita Kievului să creeze un district "ungar", cu un centru în Beregovo.

Budapesta susține permanent  comunitatea maghiară din  Transcarpatia, ale cărei acțiuni, potrivit Ucrainei, adesea sunt la limita  imixtiunii  în afacerile interne.

Poziția minorității maghiare și a guvernului Ungariei  în Ucraina este adesea comparată cu cea a Rusiei. Cică,  agresiunea rusă a început de la tema „restricționării drepturilor vorbitorilor de limba rusă”. Toate organizațiile naționale-culturale, în special susținute de Rusia în Crimeea, au încercat să demonstreze activ acest lucru. Consecințele acestor activități sunt acum cunoscute în întreaga lume.

Trebuie amintit că un protest oficial a fost publicat recent de Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei împotriva promovării ideii de posibilă autonomie maghiară în Transcarpatia.

- Transcarpatia ar trebui aibă  autonomie în cadrul Ucrainei?, a întrebat jurnalistul publicației „Glavkom”.

- Ce fel de autonomie? În Transcarpatia  sunt 1,2 milioane de ucraineni, maghiari – doar 150 de mii. Care sunt condițiile necesare pentru separatism și autonomie? Sau poate Kievul crede  că majoritatea ucrainenilor nu sunt deloc „ai noștri”, ci sunt  pro-maghiari și pro-slovaci? Transcarpatia a fost întotdeauna un teritoriu interesant, dar nu au existat niciodată conflicte între ucraineni și alte națiuni. După Primul Război Mondial teritoriile noastre au trecut la  Cehoslovacia, Transilvania a  trecut  la România. Reiese că  Ungaria a făcut o greșeală, că n-a distrus  minoritățile la momentul oportun, pentru a nu avea un pretext pentru anexarea  teritoriilor sale? Dar oare aceasta este o  logică  corectă?  Nu. Este logica războiului, logica conflictului, pentru care  n-ar trebui să existe premise. Suntem conștienți de faptul că Ucrainei îi este foarte greu cu Rusia, iar atingerea  păcii este un proces de  termen lung. Atât respectarea drepturilor minorităților, cât și autonomia în stat sunt practicile existente în Europa, unde se  iau în considerare factorul național și oamenii,  care trăiesc într-o anumită regiune” - a spus Istvan Yidarto.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 674


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți