Opinie
Redactor: Leonid Parpauț
16 ianuarie 2021

ANTI Covid-19 în Ucraina? Bogaților - vaccinul, săracilor - moartea (OPINIE)

ANTI Covid-19 în Ucraina? Bogaților - vaccinul, săracilor - moartea (OPINIE)
16 ianuarie 2021

ANTI Covid-19 în Ucraina? Bogaților - vaccinul, săracilor - moartea (OPINIE)

Situația ce s-a creat în lume cu privire la accesul tuturor țărilor la vaccinul anti COVID-19 demonstrează caracterul declarativ al discuțiilor despre toleranță și egalitate. Vaccinul împotriva noului coronavirus și campaniile de vaccinare, care au început în UE, au împărțit țările în diferite categorii, astfel încât cele bogate primesc cu exces vaccinul salvator, iar țările sărace – sunt  abandonate și sortite peirii din cauza coronavirusului.

 

Bogaților - vaccinul, săracilor - moartea

În fața pericolului de moarte, țările bogate din Occident, numite și  țările din „miliardul de aur”, par să considere viața locuitorilor din alte țări mai puțin valoroasă decât viața cetățenilor lor. În ciuda discuțiilor despre egalitate, toleranță, discriminări rasiale și lupta împotriva colonialismului, cele mai bogate țări din lume au cumpărat cu 300% mai multe doze de vaccin anti-COVID, în timp ce țările sărace abia au reușit să cumpere doar 10% din dozele de vaccin necesare, notează vgolos.info

Canada și-a rezervat și a cumpărat doze de vaccinuri ce depășesc de 5 ori numărul populației, iar unele țări nu dispun nici de strictul necesar de doze

De exemplu, Canada a rezervat și a cumpărat de 5 ori mai multe vaccinuri decât numărul populația sale, iar țările sărace nu vor avea nici numărul strict de vaccine anti-covid. Țările bogate, care reprezintă doar 14% din populația de pe glob au achiziționat 53% din toate vaccinurile de înaltă calitate anti- COVID-19, iar țările sărace, inclusiv Ucraina, speră să primească resturi de vaccin slabe, potrivit organizațiilor Amnesty International, Frontline AIDS, Global Justice Now și Oxfam, care fac parte din The People's Vaccine Alliance.

O analiză a acordurilor dintre guverne și cele opt mari corporații care produc cele mai eficiente vaccinuri arată că țările bogate au achiziționat atât de multe doze, încât își pot vaccina de trei ori întreaga populație, până la sfârșitul anului 2021. Și Canada va avea suficiente vaccinuri pentru a vaccina  de 5 ori  o singură persoană. Până în prezent, Israelul, EAU, Bahrain, Regatul Unit, Statele Unite, Danemarca, Italia și o serie de alte țări europene au primit cele mai multe doze de vaccinuri  Pfizer / BioNTech și Moderna.

Moderna a declarat că va furniza 100 de milioane de doze SUA până la sfârșitul anului în curs și, dacă va fi necesar, americanii pot primi încă 400 de milioane de doze. Regatul Unit va avea 50 de milioane de doze, iar Comisia Europeană are un „acord potențial de cumpărare” a 80-160 milioane de doze. Până în prezent, toate dozele de vaccinuri Moderna și 96% Pfizer / BioNTech au fost achiziționate de țările bogate.

Aproximativ 70 de țări cu venituri mici sunt expuse riscului de a fi abandonate. În astfel de țări precum Kenya,  Nigeria, Pakistan și Ucraina – sunt înregistrate peste 1,5 milioane de pacienți infectați cu Covid-19. Țările sărace și în curs de dezvoltare vor putea, în cel mai bun caz, să vaccineze doar unul din zece cetățeni împotriva noului coronavirus.  Adică, țările sărace nu vor avea suficiente vaccinuri, chiar și pentru lucrătorii din domeniul sănătății și persoanele supuse riscului de îmbolnăvire.

Toate țările sunt egale, în unele – mai multă ”egalitate”

Activiștii publici îndeamnă guvernele să se asigure că vaccinurile vor fi gratuite și distribuite în mod echitabil, în dependență de necesități, indiferent de țara de reședință. Potrivit consilierului sanitar Anna Marriott de la Oxfam: ”Nimeni nu ar trebui să fie lipsit de posibilitatea de a primi un vaccin anti-covid, indiferent de țara în care se află sau de suma de bani din buzunar. În cazul în care situația cu privire la achiziționarea dozelor anti-covid nu se va schimba, atunci miliarde de oameni din întreaga lume nu vor fi vaccinați împotriva COVID-19 în următorii ani.”

Sub presiunea ONG-urilor, unii giganți farmaceutici au fost de acord să arunce colacul de salvare țărilor din ”lumea a treia”. În special, Oxford / AstraZeneca s-a angajat să dea 64% din dozele sale oamenilor din țările în curs de dezvoltare, deși în practică aceasta nu va depăși 18% din populația de pe glob. Companiile farmaceutice au încheiat acorduri cu țările bogate, precum China și India, iar majoritatea țărilor în curs de dezvoltare care nu au reușit să încheie astfel de acorduri, vor aștepta ca Fondul Global pentru Acces la Vaccinurile COVID-19, care a preluat asistența umanitară internatională,  să le doneze ”resturi” din vaccinurile COVAX.

Vaccinul anti Covid-19 și promisiunile lui Zelenski

Echipa lui Zelenski a anunțat în modul cel mai serios despre contractul deja semnat pentru achiziționarea unui vaccin chinezesc împotriva COVID-19, produs de Sinovac Biotech. În plus, aceste achiziții vor fi făcute prin intermediul aliatului președintelui fugar Ianukovici, Raisa Bohatyriova. Și aceasta, în ciuda faptului că eficacitatea vaccinului chinezesc este foarte discutabilă, iar cercetătorii din Brazilia determină eficacitatea acestuia la aproximativ 50%, potrivit vgolos.info

Observând incapacitatea actualului guvern de a achiziționa un vaccin eficient pentru populație și planurile șocante de a vaccina ucrainenii cu ”ceva” chinezesc netestat, nu este surprinzător faptul că ucrainenii s-au convins deja că elitele din țară, împreună cu clanurile oligarhice, au fost de mult vaccinate cu cel mai eficient vaccin anti-covid.

Deci, actuala stare de lucruri va demonstra – ce loc merită și ocupă Ucraina în lume și care va fi atitudinea Occidentului?

Noul vaccin va fi și un test al capacității actualului guvern de a salva viețile ucrainenilor.

Situația privind accesul la vaccinul eficient COVID-19 demonstrează caracterul declarativ al discuțiilor despre toleranță și egalitate, împărțind țările lumii în diferite categorii, astfel încât statele bogate primesc cu exces vaccinul salvator, iar cele sărace – abandonate și sortite peirii din cauza coronavirusului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 718


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți