Opinie
30 iulie 2020

Calea spinoasă a Președintelui Zelenski (OPINIE )

Calea spinoasă a Președintelui Zelenski (OPINIE )
30 iulie 2020

Calea spinoasă a Președintelui Zelenski (OPINIE )

Președintele Ucraieni, Volodimir Zelenski a devenit celebru în Ucraina, în urmă cu câțiva ani, când a interpretat rolul unui profesor care ajunge oarecum din întâmplare președintele țării.

În serialul ”Slujitorul poporului”, care l-a ajutat pe Volodimir Zelenski să devină președintele Ucrainei, eroul neexperimentat devine șef de stat și găsește modalități creative de a primi în continuare împrumuturi de la Fondul Monetar Internațional (FMI) și de a-i păcăli pe oligarhii care se împotrivesc reformelor. Fără artă, cruzimea realității ar face lumea de nesuportat. Dacă viaţa ar imita arta mai mult decât arta ar imita viața, Ucraina ar fi la fel de populară pentru susținătorii săi din Occident, precum a avut cea mai mare audiență pe țară show-ul lui Zelenski***..., notează Zik.ua cu referire la curierul internațional Foreignpolicy.ua

Președintele Zelenski a înregistrat un succes notabil luna trecută, când FMI a acceptat să ofere Ucrainei un împrumut de 5 miliarde de dolari pentru a sprijini bugetul,  echilibrând astfel veniturile și cheltuielile. Șeful statului ucrainean s-a angajat că administrația sa va promova o politică economică prudentă și va combate corupția, de fapt, sunt niște promisiuni facute în pragul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.

Simpatizanții din spațiul comunitar sunt profund îngrijorați de faptul dacă fostul actor și actualul președinte Zelenski are abilități politice și este capabil să  devină adevăratul lider al aplicării reformelor în Ucraina. Zelenski ar putea risipi orice îndoieli, onorându-și promisiunile electorale. Numai în cazul unor eforturi proactive, progrese concrete în domeniul reformelor va reuși să consolideze disponibilitatea prietenilor americani și celor europeni de a ajuta Kievul în conflictul său cu Rusia și separatiștii susținuți de Moscova în estul Ucrainei.

La etapa actuală în capitalele occidentale există mai multe temeri pentru Președintele Zelenski, care recent l-a demisionat neașteptat pe guvernatorul Băncii Naționale din Ucraina, Smolii, ceea ce a ridicat îngrijorarea FMI și a investitorilor din sectorul privat, pentru care Iakiv Smolii a fost ”un model de principialitate și profesionalism”, aceasta în primul rând. Afirmația domnului Smolii că a fost supus unei „presiuni politice sistematice” a fost adresată, în parte, unor parlamentari din anturajul oligarhului Kolomoiski, care a sprijinit campania prezidențială a domnului Zelenski. Destul de rezervați, unii chiar dezamăgiți, față de noul guvernator al Băncii Naționale, care, potrivit presei occidentale, nu lasă impresia unui reformator.

În al doilea rând, Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a dispus numeroase investigații cu privire la presupusele infracțiuni din partea fostului președinte Poroșenko, care a fost învins la alegerile prezidențiale din anul trecut, faptul în cauză fiind interpretat ca o influența politică asupra justiției ce continuă să persisite și în anul de președinție Zelenski.

Domnul Poroșenko, oligarhul, denumit și „regele ciocolatei” pentru afacerile sale de cofetărie, nu pare a fi un politician cu o reputație impecabilă. Cu toate acestea, fostul reprezentant special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a făcut o declarație pe marginea respectivului subiect, cocluzionând următoarele: ”Este o decizie politică atunci când toată lumea este învinuită pentru ceva, iar pentru a fi pus sub acuzare este aleasă o singură persoană ( Poroșenko – n.r.)”.

În al treilea rând, domnul Zelenski nu a reușit să-și mențină disciplina în interiorul partidului său numit ”Slujitor al poporului” (aceiași denumire a aprtidului din serialul tv) și, de asemenea, își afișează o dorință ciudată împotriva politicienilor pofesioniști care și-au dovedit angajamentul față de implementarea reformelor. În cele 14 luni, el l-a demisionat pe Smolii, l-a concediat și pe Gonciaruk din funcția de premier, pe Markarova din funcția de ministru al Finanțelor, pe Milovanov din funcția de ministru al economiei și Riaboșapka din postul de Procuror General. Ultimii trei sunt considerați ”reformatori respectați de instituțiile eruopene”.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

***A devenit celebru în Ucraina, în urmă cu câțiva ani, când a interpretat rolul unui profesor care ajunge oarecum din întâmplare președintele țării. În rol, fiind un om cinstit și un outsider, noul președinte începe să zguduie sistemul din interior. Președintele Zelenski este teribil de asemănător cu personajul jucat de actorul Zelenski și fără îndoială că beneficiază de popularitatea acestuia. Probabil că, mai mult sau mai puțin inconștient, o parte dintre susținătorii candidatului au votat, de fapt, personajul.

Sursa foto//fokus.ua: Volodimir Zelenski interpretează rolul unui politician în serialul „Slujitorul poporului

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 575


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți