Opinie
16 decembrie 2020

Candidatul la postul de ministru al Energiei, acoperea schemele de corupție ale lui Kolomoiski (OPINIE)

Candidatul la postul de ministru al Energiei, acoperea schemele de corupție ale lui Kolomoiski (OPINIE)
16 decembrie 2020

Candidatul la postul de ministru al Energiei, acoperea schemele de corupție ale lui Kolomoiski (OPINIE)

”Paradoxal! Potențialul candidat la postul de ministru al energiei a îndrăznit cândva să-și ofere sie însuși un premiu de milioane de dolari și, realmente, l-a ajutat pe oligarhul Kolomoiski să privatizeze (printr-o schemă de corupție) o întreprindere de stat”

”Fostul director executiv al Companiei pe Acțiuni ”Naftogaz Ukrainî”, Iurii Vitrenko, (principalul candidat la funcția de ministru al energiei din Ucraina) este implicat în scheme de corupție. A făcut parte din echipa ce acoperea ”afacerile tulbure” ale lui Kolomoiski, având intenția să împartă în două entități întreprinderea de stat ”UkrNafta”: I – terenurile cu zăcăminte trebuiau să devină proprietatea lui Kolomoiski, II -  datoriile față de fisc pentru gaze consumate urmau să fie achitate din bugetul de stat”, a scris jurnalistul ucrainean Serhii Leameț pe contul de Facebook.

”Deci, acestea nu sunt zvonuri... Vitrenko ar putea deveni noul ministru al Energiei din Ucraina? Paradoxal! Omul, care a îndrăznit odată să-și ofere singur bonusuri de milioane de dolari și a aruncat o întreprindere de stat în mâinile lui Kolomoiski are acum o carieră în continuă creștere? Nu înțeleg multe lucruri, oare cei din anturajul lui Zelenski se lenevesc să citească pe internet informații despre Iurii Vetrenko?

În ajunul Revoluției Demnității, o oarecare instituție bancară de investiții ”AyA Capital” se pregătea să cumpere datoriile Companiei de stat „Cărbunele Ucrainei” cu o reducere de 70%, ca apoi să le prezinte statului pentru rambursare (ulterior s-a dovedit că exista garanție de stat).  Vă imaginați ce schemă a fost alcătuită: cumperi datoriile cu o reducere de 30% din preț - aștepți o zi! - și... statul îți rambursează toate cele 100%! Deci, investești  - 900 milioane de grivne și ai un profit de 2 miliarde 100 milioane de grivne ( 260 milioane de dolari).

”AyA Capital” avea un proprietar. Numele acestui supererou – Iurii Vitrenko (fiul liderului socialiștilor anilor 1990 - Natalia Vitrenko). Poate nu și-a pus în buzunar toate 260 de milioane dolari, dar profitul a fost, totuși, unul dintre schemele așa-numitei „Familii” (clanul fostului președinte fugar Ianukovici – n.r.). Unii vorbeau despre fostul ministru al energiei Stavițki, alți jurnaliști afirmau că ”potențialul candidat la postul de ministru al energiei s-a ales din toată această afacere cu 100 de milioane de dolari...”

Vom reaminti, că Vitrenko circa 20 de ani a lucrat la compania ucraineană Naftogaz și a participat la procesul de judecată împotriva companiei ruse de furnizare de gaze, pentru care a primit deja un bonus de 6 milioane de dolari și solicită acum aceeași sumă.

”Sunt persoana care a protejat Ucraina de ”agresiunea Gazprom” Astfel, viitorul candidat la funcția de vicepremier din sectorul combustibililor și energiei își va ”marca diplomatic” rolul său în procesul intentat la Curtea de Arbitraj de la Stokholm împotriva Gazprom din Rusia. Monopolul gazier ucrainean a reușit să evite plata datoriei de 2,1 miliarde de dolari pentru gaze și a primit în numerar de la Gazprom - 2,5 miliarde de dolari. La câteva săptămâni după decizia instanței, colosul de gaze Naftogaz a acordat conducerii sale un premiu record pentru Ucraina - 45,6 milioane de dolari (mai mult de 1 miliard de grivne), jumătate din această sumă fiind transferată imediat în contul a 40 de angajați ai companiei. Cel mai mare bonus - 7 milioane de dolari - i-a fost acordat directorului general NaftoGaz, Andrii Kobolev, iar 6 milioane - în contul lui Vitrenko. A doua jumătate a premiului urma să fie plătit la începutul anului 2020, dar intervenția lui Zelenski a oprit transferul de bani. Președintele a îndemnat conducerea Naftogaz să ”nu uite de omenie” și să se abțină de la bonusurile fantastice de  29 de milioane de dolari. Plătirea premiilor a fost suspendată. Vetrenko, însă, a ignorat rugămintea președintelui. Câteva săptămâni mai târziu, într-un comentariu pentru audiovizualul public din Ucraina, Vetrenko a anunțat despre darea în judecată a hotărârii  NaftoGaz privind suspendarea plătirii premiului în dolari. Disprețul demonstrativ față de rugămintea lui Zelenski nu l-a împiedicat pe Vitrenko să devină unul dintre candidații la postul de vice-premier (a doua persoană în guvern), cu perspectiva de a conduce Cabinetul de Miniștri.

Numirea lui Vitrenko pentru fotoliul de ministru va fi o altă provocare pentru Zelenski. Vom aminti că în vara anului 2019 acționarii UkrNafta au făcut presiuni asupra președintelui, propunându-l pe Vitrenko în locul premierului Goncearuk, dar Zelenski a respins candidatura acestuia. Actualmente, Vitrenko este principalul pretendent pentru postul de ministru al Energiei.

După victoria lui Zelenski, Vitrenko a fost unul dintre candidații la funcția de prim-ministru. De două ori (!) a fost ignorat de Biroul Președintelui Zelenski. Și totuși, iată, din nou pretinde la ceva... Cel, care acoperea schemele de corupție ale lui Kolomoiski, pretinde acum la postul de ministru al Energiei.  ???

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

foto: Andrii Kobolev și Iurii Vitrenko

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 471


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți