Opinie
Redactor: Mirela Amarie
03 mai 2019

Care va fi soarta bibliotecilor românești din regiunea Cernăuți?

Care va fi soarta bibliotecilor românești din regiunea Cernăuți?

Atunci când auzim de bibliotecă, din start ne imaginăm acea fundație veche şi prăfuită pe care unii dintre noi trebuiau să o viziteze obligatoriu în vremea liceului ori a facultății. În schimb, în câţiva ani, biblioteca s-a transformat într-o instituţie dinamică, interactivă şi atractivă pentru comunitate. Care este rolul unei biblioteci în epoca digită şi ce fond de carte românească există în bibliotecile din Herța, regiunea Cernăuți, ne spune, într-un interviu acordat revistei de gândire românească „BucPress”, directorul Sistemului centralizat de biblioteci din Ținutul Herța, Elena Mihai.

Stimată doamnă Elena Mihai, să facem împreună o radiografie a Bibliotecii Centrale Raionale „Gheorghe Asachi”. Ce oferă ea comunității din Ținutul Herța?

Biblioteca centrală raională este un lăcaș cultural, care acordă comunității herțene un spectru larg de informații, cunoaștere și relaxare prin convorbiri și prin diferite jocuri interactive, dezvoltând în acest mod gândirea cititorilor. Dacă  ne referim la bibliotecă ca la o instituție socio-culturală, bibliotecarii, folosind bazele de date, le pot oferi informațiile și ajutorul necesar pensionarilor, tinerilor celor care caută un loc de muncă și celor care doresc să capete o profesie.

Ce evenimente cu tradiție aveți deja în sistemul de biblioteci?

Dacă ne referim la bibliotecă, ca la un lăcaș care deține un fond de carte, se organizează tradițional: Săptămâna Cărții pentru copii și tineret, Salonul de carte, ajuns  la cea de a IV-a ediție, la care se adună scriitorii bucovineni din România și scriitorii cernăuțeni. În afară de acestea, tradițional este celebrată Ziua mondială a scriitorului și Ziua mondială a poeziei.


Mai există apetit pentru lectură în rândul tinerilor?

Ar fi greșit să spunem că tinerii cititori sunt foarte activi și citesc 100%. De aici și prima sarcină a bibliotecilor: prin diferite metode și eforturi moderne să facem tot posibilul să-i atragem pe tineri la bibliotecă, și nu doar pentru a citi, deoarece ei se sperie atunci când sunt obligați să citească. Apelând la jocuri interactive, discuții, mese rotunde etc. putem să-i atragem pe utilizatori, conturându-le preferințele literare.

Cum vedeți relația dintre cartea tipărită și lectura electronică? 

Nu trebuie să ne sperie cărțile electronice, or acesta este viitorul. Sunt convinsă că tinerii citesc, pur și simplu bibliotecile nu pot realiza monitorizarea respectivă. Cred că 60% dintre tineri citesc cărți electronice.

Pentru ce ați opta dumneavoastră? 

Clar, pentru cartea tipărită, deoarece așa am fost educată. Noi nu am știut de existența cărții electronice.

Ce fond de carte românească are în prezent Sistemul centralizat de biblioteci Herța și care sunt metodele de achiziție?

În prezent, deținem 5,9% de carte românească cu grafie latină, în schimb, mai avem și cu grafie chirilică – 28,8%. Referitor la metodele de achiziție, teoretic ar trebui să fie finanțare din partea statului, dar în Ucraina nu există edituri cu capacitate financiară care să tipărească cărți românești. Cu toate acestea, datorită relațiilor de prietenie dintre regiunea Cernăuți și România, unde luăm parte la multe activități, mereu ne întoarcem acasă cu multe volume. De asemenea, sunt numeroase acțiuni, în rezultatul cărora primim cărți prețioase. Astfel, încet-încet se acumulează fondul necesar de carte românească.

Unde vedeți bibliotecile din Ținutul Herța peste 5 ani?

Le văd rămase în aceleași comunități, deoarece potrivit unei hotărâre recente a Cabinetului de Miniștri din Ucraina, noi suntem apărați de stat. O spun clar și răspicat: bibliotecile nu o să dispară niciodată, deoarece ele sunt dintre cele mai vechi instituții, iar bibliotecarul – una dintre cele mai vechi profesii.

Mirela AMARIE pentru Agenția BucPress și revista „BucPress”

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 699

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți