Opinie
Redactor: Mariana Struț
18 octombrie 2021

Cernăuțiul a intrat în top-10 cele mai confortabile orașe din Ucraina

Cernăuțiul a intrat în top-10 cele mai confortabile orașe din Ucraina
18 octombrie 2021

Cernăuțiul a intrat în top-10 cele mai confortabile orașe din Ucraina

Printre cele mai mari 24 de orașe din Ucraina, Cernăuțiul s-a clasat pe treapta a opta a ratingului de confort al orașelor ucrainene, potrivit revistei FOCUS.

Revista pentru a treisprezecea oară a pregătit un rating  al orașelor ucrainene, anul acesta făcând unele modificări la metoda de calcul. În așa fel la rating au fost incluse orașele - Severodonetsk și Mariupol, reprezentând regiunile Lugansk și Donetsk. În plus, pe lângă indicatorii economici și de mediu, cercetătorii au luat în considerare percepția subiectivă a locuitorilor orașelor respective, potrivit ACC, cu referire la „Focus”.

Comitetul editorial pentru distincția celor mai bune orașe s-a condus de rezultatele celui de-al șaptelea sondaj municipal pregătit de grupul sociologic „Rating” în numele Centrului pentru Analiză și Cercetări Sociologice ale Institutului Republican Internațional adăugând cinci criterii noi de apreciere. Printre acestea, de exemplu, evaluarea accesibilității orașului pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, ratingul „Focus” a suferit modificări semnificative în comparație cu rezultatele din 2020: liderul a fost Ternopil, în primele cinci raitinguri în top erau orașe situate mai aproape de vestul Ucrainei. Acestea având în comun: situația ecologică mai bună decât în ​​Ucraina de pe malul stâng, există mai puține infracțiuni, prețurile sunt mai mici. În același timp, salariile la fel sunt mai mici.

La pregătirea informațiilor despre orașe, redacția a acordat atenție în primul rând știrilor legate de starea infrastructurii locale. Astfel, orașul Cernăuți s-a clasat pe poziția a opta a acestui clasament, crescând cu două poziții față de anul trecut, în timp ce a pierdut în fața orașelor Ternopil, Ivano-Frankivsk, Hmelnițki, Vinița, Rivne, Cerkasî și Kiev.

Publicația „Focus” scrie astfel despre Cernăuți: „La sfârșitul lunii martie, la Cernăuți a fost finalizată implementarea unui proiect finanțat de UE -„ Modernizarea iluminatului stradal ”. În trei ani, rețeaua de iluminat stradal a fost modernizată cu trei sferturi: aproximativ 4.000 de lămpi stradale au fost înlocuite cu lumini LED eficiente din punct de vedere energetic, 88 km de linii electrice și 32 de dulapuride conectare a rețelelor au fost modernizate, 16 panouri solare au fost instalate în trei cartiere și trei treceri de pietoni au fost iluminate. Conform estimărilor preliminare, reconstrucția rețelelor electrice va permite orașului să economisească anual peste 84 de mii de euro.

În 2021, Muzeul regional de arhitectură și trai din Cernăuți, pentru prima dată de la deschiderea sa în 1986, prezintă expoziții noi: 2 case din zona submuntoasă a raionului Vijnița, posibil de vizitat în octombrie. Tot în acest an s-a făcut ordine la un scuar, situat în apropierea principalului monument al orașului - fosta reședință a Mitropolienilor Bucovinei și Dalmației, care este inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ", se menționează în apreciere.

Cum s-a format ratingul: ratingul include cele mai mari 24 de orașe din Ucraina. Comitetul editorial a selectat 16 criterii după care au fost evaluate calitățile lor. S-au putut înscrie maximum 125 de puncte. În special, orașul ar putea obține 50 de puncte pentru indicatorii economici: nivelul salariului mediu, costul unui coș alimentar opțional, costul mediu al locuințelor în clădirile noi și apartamentele de închiriat, raportul dintre numărul de CV-uri și posturile vacante. 10 puncte ale orașului ar putea fi aduse de prezența instituțiilor de învățământ în acesta, care au fost incluse în ratingul publicației Focus „100 cele mai bune școli”. 25 de puncte - cinci pentru fiecare dintre cele cinci criterii: infrastructura de transport, alimentarea cu apă, accesibilitatea orașului pentru persoanele cu dizabilități, activitățile poliției și sentimentul personal de securitate. Orașul putea obține 10 puncte pentru doi indicatori de mediu: cantitatea de emisii de poluanți majori în atmosferă și cantitatea de deșeuri periculoase clasele I-III pe cap de locuitor. Alte 10 puncte orașului ar putea aduce indicatori ai speranței de viață medii la naștere în 2019. Scorul maxim a fost 10 pentru numărul infracțiunilor la 10 mii de locuitori, alte 10 puncte - pentru incidența COVID-19. Cel mai mare scor a fost acordat pentru cel mai bun rezultat. Punctele au fost calculate proporțional cu valorile absolute. De exemplu, dacă salariul mediu în Kiev (20.956 UAH) este cu aproape 6.000 mai mare decât în ​​Mariupol, care îl urmează conform acestui indicator (15.287 UAH), acest lucru se reflectă în rezultatul general: Kiev primește 10 puncte, Mariupol - 5 puncte, și Cernăuți, unde cel mai mic salariu mediu pe țară - 11 350 UAH. - doar 1 punct.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Foto - Agenția de Știri ACC

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 727


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți