Opinie
Redactor: Dorina Popescu
19 ianuarie 2020

Cezarul care redă României – Bucovina și Basarabia

Cezarul care redă României – Bucovina și Basarabia
19 ianuarie 2020

Cezarul care redă României – Bucovina și Basarabia

Pălăria cu bord fermecător l-ar lăsa crezut un veritabil cowboy. Dar ce te faci cu pasiunea pentru lectură și meseria cu cifre, peste care mai vine perfect croit și un sacou maroniu, de catifea? Mai e și privirea... Una, mai mult părintească, pe care neapărat ai vrea să o revezi. La Constanța, prin voința de a face lumea mai frumoasă – ar fi fost ideală candidatura lui la fotoliul de Primar. Dar a ales să nu-și dezamăgească sângele bucovinean și, pe Tărâmul Nisipurilor din Tomis, și-a asumat construcția propriilor poduri de flori.

Cezar Pânzaru este președintele Filialei Constanța a Asociației Culturale Pro-Basarabia și Bucovina (prima asociație înființată în România post-comunistă, în 1990) și Omul despre care se spune că nu întâmplător poartă un nume puternic – asemenea celor născuți în fosta comună Mihăileni, precum Vasile Tărâțeanu, Ilie Tudor Zegrea și Ilie Luceac.

Despre Cezar Pânzaru nu aș scrie în termeni tehnici. Nu-l reprezintă! Asta după ce am navigat tot internetul în căutarea, eșuată recunosc, fie măcar și a unui  mănunchi de biografie de la care aș fi pornit. Întâmplarea face să-l cunosc personal și nu vreau să știți ce bucurie am trăit atunci când mi-am amintit ce culoare au ochii Domniei sale. Culoarea mării.  

Parteneriate numeroase cu școli, asociații și primării din Basarabia și Bucovina, desele vizite acolo, stimularea sprijinului necondiționat din România spre Basarabia și Bucovina, realizarea de înfrățiri, idealuri și iubiri trase la indigo, aliați în momente dificile și prieteni autentici în euforia victoriilor – toate acestea au făcut (parțial) posibile visele lui Cezar Pânzaru, care nu-și imaginează viața fără cântecele Mariei Iliuț și cele ale lui Grigoraș – așa cum obișnuiește să-l numească pe Grigore Gherman. Domnia sa ține aproape de inimă și o prietenie demnă de toată admirația cu Valeriu și Olga Ostaș din Căușeni, Republica Moldova. O prietenie în care se țese cu flori, două începuturi de pod, râvnite spre a se întâlni.   

 Despre eroul meu de astăzi îmi place să spun că este Farul de reper pentru Liga Tineretului Pro-Basarabia și Bucovina din Dobrogea. Are tact, dar și o valoroasă experiență de a reuși imposibilul. Iar prin toată această descriere protocolară aș strecura și comparația, pe care domnul Cezar o iubește enorm: deseori i se mai spune și Gheorghe Urschi. Și pe bună dreptate! Dați Cezarului ce este al Cezarului!

Elena-Doamna – și nu greșesc cu nimic în prezentarea soției sale – cea care cu onoare, timp de o viață, îi poartă Numele. Este ființa căreia, printr-o magie, i-aș fi încredințat spre dirijare corul Madrigal. Mereu m-au captivat mâinile ei. Felul de a gesticula cu eleganță. De a fascina prin atingerea fină a unei cești de cafea. Dar și prin nemaipomenita artă de a învârti sărmăluțe una-ca-una.

   Rândurile de mai sus nu sunt un laudațio, ci o formă modestă de recunoștință adusă, cu prilejul Zilei sale de naștere, domnului Cezar Pânzaru, CEZARUL care a reușit să ridice chiar și pe nisip un castel temeinic – în care să încapă toată Bucovina și toată Basarabia. Un fel de Unire – nici Mică, nici Mare. Dar posibilă! Fie și pe Tărâmul în care s-a putut, dacă nu pe cel în care trebuia.

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 801


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți