Opinie
16 octombrie 2019

Codreanu: Desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ar fi un atentat la securitatea cultural-identitară a României

Codreanu: Desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ar fi un atentat la securitatea cultural-identitară a României
16 octombrie 2019

Codreanu: Desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ar fi un atentat la securitatea cultural-identitară a României

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu a transmis, astăzi, 15 octombrie, o declarație politică în Parlamentul României, prin care trage un semnal de alarmă cu privire la soarta Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

„Am văzut configurația noului Guvern gândită de Partidul Naţional Liberal. Din păcate, din organigrama acestuia lipsește Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, tocmai instituția menită să se ocupe de rezolvarea problematicii complexe a celor peste 10 milioane de români extrafrontalieri. Deși sunt susținător fervent al unui Guvern suplu și eficient, dată fiind supradimensionarea aparatului central de stat, eliminarea MRP din Guvern este o decizie total greșită pentru că vorbim de o instituție-cheie a României.

Nu accept lipsa fondurilor ca argument în acest caz. Eliminarea pensiilor speciale sau/ și reducerea subvențiilor virate în conturile partidelor parlamentare - în prima decadă a lunii octombrie aceasta a fost de 21 de milioane de lei potrivit Autorității Electorale Permanente – sunt 2 surse punctuale din care pot fi alocate fonduri pentru MRP. Ca să avem termeni de comparație relevanți, trebuie să știți că bugetul alocat MRP pentru sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni, pentru întreg anul 2019, a fost de 14.665.000 de lei. Quod erat demonstradum!”, a transmis deputatul în declaraţia sa din Camera Deputaţilor.

Codreanu aminteşte că în ianuarie 2018, atunci când guvernarea PSD-ALDE gândise desființarea MRP, s-a opus cu vehemență, alături de zeci de organizații non-guvernamentale ale românilor din afara granițelor țării. Politicianul arăta atunci că desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ar fi un regres politic major și un atentat la securitatea cultural-identitară a României.

Înființarea acestui minister a fost susținută de întreaga clasă politică și de milioanele de etnici români din afara granițelor țării. Desființarea MRP, indiferent cine ar decide acest lucru, ar reprezenta un act ostil milioanelor de români extrafrontalieri.

„Este o idee total neinspirată, care transmite un semnal politic pe cât de clar, pe atât de greșit. Sacrificând Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, noua guvernarea sacrifică interesele celor peste 10 milioane de români de peste hotare. Organizațiile reprezentative ale românilor de pretutindeni, fie că sunt din comunitățile istorice, din Republica Moldova sau din Diaspora, au cerut răspicat nu doar păstrarea și consolidarea administrativă a MRP, dar și creșterea substanțială a bugetului acestuia, inclusiv la recentul Forum al Românilor de Pretutindeni, organizat, luna trecută, la București”, mai spune parlamentarul.

„Fac apel către noua guvernare a țării, care urmează să se instaleze, în viitorul apropiat, la Palatul Victoria: renunțați la orice intenție de dizolvare a MRP! Trebuie să consolidăm această instituție, inclusiv printr-o bugetare adecvată, pentru a ne putea îndeplini exemplar, ca stat național, obligația de sprijinire a românilor de pretutindeni. Renunțați la populismul ieftin al desființărilor și tăierilor!”, este mesajul deputatului Constantin Codreanu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 985


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți