Opinie
Redactor: Dorina Popescu
05 octombrie 2020

De ce cad zidurile Cetății Cernăuțene?

De ce cad zidurile Cetății Cernăuțene?
05 octombrie 2020

De ce cad zidurile Cetății Cernăuțene?

A fi român nu este o meserie. Nu este un hobby. Nu este o Poveste de-o vară. Nu poți fi român cu ora, cu ziua, cu ia în care moliile, nestingherit, își duc veacul. Precum nu poți fi român de luni până vineri, iar în week-end să-ți iei liber.    

Mă înspăimântă cât de chinezesc a putut deveni graiul nostru. Parafrazând proverbul Vorbește-mi în româna ta – ca să-ți spun în câte țări ți se preumblă neamul, aș putea spune că gândul la degradarea constantă a limbii române mă face dependentă de pilulele pentru cap. Cât despre proverbul invocat, acesta ne caracterizează perfect.  

Ne rățoim la “zidurile” autorităților ucrainene ce cresc necontenit (nu glumă!), strangulându-ne rând pe rând școlile românești, de parcă Legenda despre Manole, cu toată credința și voința Meșterului, ar fi Legenda lor – nu a noastră! Incapabili de atitudine, irosim Tezaurul ce ni s-a încredințat. Preferăm ”autotalentul” și cu maximă nepăsare eclipsăm valorile autentice, le sufocăm. Timpurile în care ți se oferea o dată în an șansa unui spectacol extraordinar s-au dus. Avem mai mulți artiști decât scene și decât spectatori, mai mulți preoți și mai multe biserici decât enoriași. Parcă am fi uitați într-o clepsidră a cărei poziție nimeni nu se mai încumetă să o schimbe. Știu... Pandemia e de vină! susțin vocile din cea mai populată încăpere – bucătăria, în care, până și la noi, românii din Cernăuți, toate-s neschimbate: borșul roșu cu smântână și aparatul de radio setat, bineînțeles, pe un post ucrainean de știri... că, nu de alta, dar ne interesează foarte mult situația meteo din Ucraina.

Tentative de rezistență românească în Cetate mai pâlpâie pe ici – pe colo. Ar fi ideală o coagulare a forțelor... Că suntem noi cum suntem, dar iubirea pentru Neam ne este una!

Remarcabilă ziua de ieri grație unui inedit material video Cernăuți 612, ce poartă semnătura lui Mihai Grosu, care a convins printr-o declarație de iubire a tinerei generații din Cetate – o declarație absolut necesară vremurilor. 

Neșansa de a fi fost aruncați lupilor este despre noi, românii din Ținutul Istoric! Aici e clar: ori ne resemnăm, ori ne întoarcem în zorii zilei conducând haita.  

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 498


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți