Opinie
Redactor: Dorina Popescu
01 decembrie 2019

De Întâi Decembrie, la Alba Iulia, Tricolorul are ediție nelimitată

De Întâi Decembrie, la Alba Iulia, Tricolorul are ediție nelimitată
01 decembrie 2019

De Întâi Decembrie, la Alba Iulia, Tricolorul are ediție nelimitată

Două lipii din tărâțe și o gutuie – decentă gustare pentru cei 400 de kilometri de la Cernăuți la Alba-Iulia. Și o apă plată care să-mi diminueze palpitațiile ce nu dezmint ori de câte ori pășesc pragul în Cetatea Marii Uniri. Tricolorul este împăturit. E în buzunarul de la piept. Și încă mai miroase a balsam de rufe. Mai simt în el, captivă, căldura fierului de călcat... În toate aceste simțuri și simțiri fredonez Imnul României, redescoperindu-i de fiecare dată forța versurilor, forța compoziției muzicale. Este măreț, atât de măreț încât face să răsară câte o Românie în fiecare loc din lume unde se lasă interpretat. România fără frontiere i se datorează!

Alba Iulia e în sărbătoare: tricolorul, astăzi, este în ediție nelimitată. Arborat în dimensiuni generoase pe fațadele edificiilor importante ale orașului, purtat în mâini de către bătrâni și copii, el continuă să fie piesa de rezistență a unui popor binecuvântat. Trei culori și-o singură iubire – este cântecul pe care îl auzi îndată ce te adăpostești în Cafeneaua Centrală din Alba Iulia. Este nepermis de devreme pentru primii zori așa că, alături de alți pelerini-patrioți, sunt la terapia de încălzire a mâinilor prin îmbrățișarea porțelanului cu ceai. Istoria este aici, cu noi, printre noi, în noi... O masă întreagă de tineri de la Chișinău și multe alte mese la care se vorbește în dialectul (românesc și el) de peste Prut și eu – cu Cernăuțiul meu și cu toate trăirile mele peste care planează vocile regretatului cuplu Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Fiecare dintre noi are câte o geografie personalizată a României. Fiecare dintre noi, de Ziua României, a ales să-și îndrepte pașii spre Cetatea Unirii.  

Revin de fiecare Întâi Decembrie la Alba Iulia pentru a mă regăsi pe mine însămi. Revin aici cu dorința reconfigurării drumului drept din viața mea de cetățean român, pentru care martirii toți cu demnitate și-au dat viața. Revin aici vocalizând declarații de iubire față de România de altădată, sfidând orice prognostic nefavorabil al celor de la Meteo. Revin aici de bucuria revenirii altor mii și mii de români – care știu că nu există onoare mai mare decât a fi la Alba în această zi! Revin aici în memoria strămoșilor și în dorința de a le da copiilor sentimentul unei Țări care le aparține.

Astăzi Alba Iulia este parte din cântecul lui Dan Spătaru Trecea Fanfara militară. Este ecou de Liturghie în Catedrala Reîntregirii. Este Bocet de tulnice. Alba Iulia este locul îmbrățișărilor frățești – locul în care toate Româniile Mici, fie și pentru o singură zi, fac România Dodoloață, din nou.

Dorina POPESCU, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 641


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți