Opinie
26 aprilie 2019

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie: „Românii din Ucraina mai primesc o lovitură dură de la autoritățile de la Kiev”

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie: „Românii din Ucraina mai primesc o lovitură dură de la autoritățile de la Kiev”

Din păcate ceea ce avertizam încă din octombrie anul trecut s-a întâmplat. Românii din Ucraina mai primesc o lovitură dură de la autoritățile de la Kiev, după legea educației, scrie pe pagina se de Facebook deputatul român Matei Adrian Dobrovie, vice-președintele Comisiei pentru românii din afara granițelor țării.

Rada Supremă a adoptat ieri legea "Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. Anul trecut am cerut ca MAE să ia din timp o atitudine fermă față de această lege care pune în pericol menținerea identității etnicilor români, pentru ca să nu ajungem aici.

„Am cerut și sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu aceasta. Din păcate nici aceste demersuri, nici întâlnirile cu Ambasada Ucrainei din București și vizita făcută la Kiev pentru a le explica parlamentarilor ucraineni cum sunt afectate drepturile românilor din Ucraina nu au împiedicat continuarea acestui proces agresiv de asimilare. În contextul în care comunitatea românească, care este una autohtonă, deși nerecunoscută ca atare, reprezintă a treia etnie ca pondere în Ucraina (409.600 români), mi-am propus în mandatul meu să dezvolt o relație politică bazată pe bună-credință cu partea ucraineană de pe urma căreia să beneficieze atât comunitatea românească de pe teritoriul Ucrainei, cât și comunitatea ucraineană stabilită în România. Menținerea identității lingvistice, culturale, religioase a etnicilor români este o prioritate pentru mine și ar trebui să fie și pentru statul român, având în vedere că minoritatea românească din Ucraina întâmpină o serie de probleme:

⭕️ accesul restricționat la învăţământul în limba maternă;

⭕️ utilizarea limitată a limbii române în administraţie publică şi în justiţie;

⭕️ reprezentarea limitată a minorității române la nivelul administraţiei publice;

⭕️ lipsa reprezentării în Parlamentul Ucrainei (Rada Supremă);

⭕️ încercarea de a descuraja mass-media în limba română.

Ucraina nu poate continua parcursul european, nesocotind drepturile minorităților, unul dintre criteriile de la Copenhaga. Aceste legi adoptate de Rada Supremă nu fac decât să submineze îmbunătățirea relațiilor cu România, care a susținut constant statul vecin în dorința sa de apropiere de UE și în fața amenințării rusești la adresa suveranității și integrității sale teritoriale”, consideră că deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 972

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți