Opinie
29 martie 2021

Despre ce amintește neclintitul monument al ostașului sovietic din Cernăuți, numit și astăzi „eliberator!”

Despre ce amintește neclintitul monument al ostașului sovietic din Cernăuți, numit și astăzi „eliberator!”
29 martie 2021

Despre ce amintește neclintitul monument al ostașului sovietic din Cernăuți, numit și astăzi „eliberator!”

Fiindcă trăim ultimele zile de martie, când frumosul nostru Cernăuți a fost „eliberat” a doua oară (29-30 martie, 1944), mi-am amintit de cel mai impunător monument din oraș, la care, nu mă îndoiesc, se va merge ca și în anii cei buni din perioada trecutului comunist, cu flori și muzică. De fapt, nu e nevoie de anumite date istorice pentru a-mi aduce aminte, nici să trec neapărat prin Piața Integrității, căci acest colos îmi sare de departe în ochi.

Până la începutul anilor 90 Piața s-a numit „Sovietică”. Dar a dat decomunizarea peste ea, rebotezând-o în Piața Integrității sau Sobornicească. Copiii care aleargă pe aici n-au auzit, nu știu, nici nu-i interesează ce înseamnă cuvântul „sovietic”, înscris pe Monumentul ostașului sovietic eliberator. Monumentul, montat pe un postament înalt, a fost inaugurat în 1946, în cinstea victoriei în marele război pentru apărarea patriei (astăzi în istoria Ucrainei există doar al doilea război mondial).

Era anul când la Cernăuți oamenii mureau de foame și tifos, când românii erau încă deportați în Siberia, vânați la munci silnice în Donbas. Marea decomunizare, începută după revoluția portocalie a președintelui V. Iușcenko și preluată de maidanul lui P. Poroșenko a trecut nepăsătoare pe lângă acest monument. S-a găsit un oarecare Maxim Dupeșko, în 2018, la 26 iunie, să înregistreze o petiție pe site-ul Consiliului orășenesc Cernăuți, dar solicitarea sa pentru demontarea monumentului n-a adunat numărul necesar de semnături. Și bine că i-a eșuat inițiativa. Să stea și mai departe neclintit acest simbol al ”eliberării”, ca să nu uităm cum am ajuns noi, românii, să fim despărțiți de Țară și neam, să fim minoritari fără drepturi în propria casă. Venea la mine, în primii ani de lucru la ziar, Ana Lăpușneanu, o femeie bătrână din suburbia Roșa. În ochii ei vedeam orașul din perioada românească. Ea îmi povestea că atunci când au năvălit ”ostașii eliberatori” a două oară, deși era primăvară, cerul s-a întunecat, se făcuse totul negru împrejur de părea că-i sfârșitul lumii.

Citez și din cartea ”Risipirea” a scriitorului Corneliu Florea, trăitor în Canada: „Întâi, după armata roșie, au sosit lucrătorii recoltați din Ucraina pentru Comisariatul popular pentru problemele interne – NKVD-ul. Și primul lucru – au înființat patru închisori; două la Cernăuți, una la Hotin și una la Storojineț. ... Din însărcinarea CC al Partidului Comunist din Ucraina au fost trimiși la Cernăuți cinci mii de specialiști – activiști de partid, procurori și judecători. În numai un an de ocupație armată și oribilă teroare enkavedistă, majoritatea cernăuțenilor și-au schimbat comportamentul față de concitadinii lor români, s-au răcit, le-au întors spatele, cel puțin. ...Ucrainenii au devenit dintr-o dată mari comuniști și aliați de nădejde ai rușilor împotriva românilor...”.

Asta e despre prima „eliberare”, când Cernăuțiul întreg a fost transformat într-o închisoare pentru români și tot elementul românesc a fost supus unui proces masiv și intensiv de distrugere și îngropare. Pentru cei ce fac reproșuri României că la 28 iunie 1940 am fost lăsați pe mâna rușilor fără un foc de armă, aș aminti că nu numai rușilor am fost lăsați și că în luptele care s-au dat între 25-30 martie 1944 pentru orașul Cernăuți au murit 1.500 de ostași și ofițeri români (se spune că erau și nemți printre ei).

Maria TOACĂ

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 822


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți