Opinie
Redactor: Elvira Chilaru
31 iulie 2020

Despre posibilul separatism în Transcarpatia și dialogul cu Ungaria - interviu cu ministrul de externe al Ucrainei

Despre posibilul separatism în Transcarpatia și dialogul cu Ungaria - interviu cu ministrul de externe al Ucrainei
31 iulie 2020

Despre posibilul separatism în Transcarpatia și dialogul cu Ungaria - interviu cu ministrul de externe al Ucrainei

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, într-un interviu acordat postului Canal 24 la programul „Fără mască”, a numit ,  realizările importante ale echipei sale de care este mândru.

Canal 24:  Pretențiile  Ungariei față de Ucraina au loc în legătură  cu Legea educației, Legea minorităților naționale. Iar Ungaria blochează multe inițiative ale UE legate de Ucraina. În opinia mea, aceasta este încă o  țară care sponsorizează separatismul în Ucraina - în Transcarpatia. Care sunt relațiile Ucrainei cu Ungaria, cum le-ați stabilit și dacă v-a dat președintele instrucțiuni în această situație?

Kuleba: Ați descris acum Ungaria în așa fel încât am m-am îngrozit.

În primul rând, înainte de adoptarea legii ucrainene privind educația, Ungaria și Ucraina nu au avut probleme grave. Și în relațiile noastre cu Uniunea Europeană, cu NATO, Ungaria ne-a susținut întotdeauna.

În al doilea rând,  acum  Ungaria blochează doar reuniunile Comisiei NATO-Ucraina la cel mai înalt nivel - la nivelul șefilor de stat și al miniștrilor. Ultimele evoluții în același NATO, când Ucraina a devenit membru al programului de capacități îmbunătățite, iar această decizie a fost luată prin consens - Ungaria nu a încălcat acest drept și am obținut statutul de participant. Acest lucru arată că este posibil un dialog cu partea maghiară.

Desigur, avem întrebări la  Ungaria referitor la  unele dintre programele sale pe care le implementează în regiunea Transcarpaților.

Canal 24: „Pașapoartele?“

Kuleba: Pasportizarea. Problema există. Dar cred că este o exagerare să spunem că există o amenințare a separatismului transcarpatic.

Canal 24: Intr-adevar?

Kuleba: Sunt absolut convins de asta.

Canal 24: De ce?

Kuleba: Pentru că, în primul rând, nu ar trebui să ne gândim aici la Ungaria, ci la locuitorii din regiunea Transcarptia.

Canal 24: Cine vrea să se alipească la  și să devină cetățeni ai Ungariei?

Kuleba: Nu am auzit niciodată că vor să se alăture Ungariei. Pentru că acești maghiari care locuiesc în Ucraina fac parte din societatea noastră. Și acesta este și pământul lor, pe care au trăit întotdeauna alături de  ucraineni. Transcarpatia, în general, este o regiune cu un spectru variat de etnii. Dar acesta este un pământ  ucrainean și va fi ucrainean în continuare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 753


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți