Opinie
Redactor: Marin Gherman
08 iulie 2021

DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului

DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului
08 iulie 2021

DEZINFORMARE: În Ucraina copiii suferă de foame, iar reforma funciară va transforma statul într-o colonie a Occidentului

Ucraina este amenințată de criza alimentară, copiii ucraineni suferă deja de foame, corporațiile occidentale vor distruge agricultura și doar în câțiva ani, ONU va colecta ajutoare umanitare pentru poporul ucrainean înfometat, potrivit unui nou val de narațiuni false din presa rusă.

Știre: „[...] cei mai mulți oameni suferă de foame în state cu agriculturi dezvoltate din Africa, Asia și America Latină, unde alimentele ar fi suficiente [...] Ucraina, desigur, nu intră în lista statelor unde oamenii mor de foame, însă harta Hunger Map, întocmită de ONU, arată că 4,6 milioane de ucraineni (10% din populație) nu consumă suficientă hrană. Nu sunt înfometați în același mod în care sunt înfometați oamenii în Somalia și Zimbabwe, dar nu au suficiente alimente pentru o viață normală. Este îngrozitor faptul că 22,9% dintre copiii ucraineni de până la 5 ani suferă cronic de foame, iar 8,2% – duc o lipsă acută de alimente. [...] Este vorba de „un superstat agrar” cu cernoziomuri bogate și cu utilizarea a 80% din fondurile funciare.

[…] Nu este vorba de o criză alimentară, ci de faptul că procesul de producere este controlat de sectorul privat, de corporațiile străine care exportă totul în Occident.

[...] Serviciul public de statistică informează că în Ucraina se produce cu 1,1% mai puțină carne de porc, iar importul acestui produs depășește exportul de șase ori. 

[...] Alimentele ieftine pentru majoritatea statelor capitaliste bogate sunt o consecință a jefuirii țărilor mai sărace, a celor care au intrat mai târziu în sistemul capitalist – foste colonii sau fragmente ale Uniunii Sovietice.

[...] Apariția posibilității de a vinde pământ corporațiilor străine începând cu anul 2024 ar putea apropia Ucraina de statele pentru care ONU colectează ajutoare umanitare.

[...] Tehnic vorbind, în Ucraina poate fi hrănită toată lumea, fără democrație și climat investițional.”

Realitate

NARAȚIUNI: 1. Populația Ucrainei, ca și cea din Africa, suferă de foame. 2. Lansarea pieței funciare în Ucraina va determina o catastrofă alimentară. 3. Ucraina a devenit o colonie agrară a Occidentului. 4. Pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat. 

CONTEXT/ETOS LOCAL: La 1 iulie a.c. în Ucraina a fost lansată piața funciară. Ucrainenii sunt liberi să cumpere și să vândă terenuri agricole, iar din 2024 piața ar putea fi deschisă și pentru cetățenii străini. În acest moment producţia agricolă a Ucrainei este mult sub potențialul său din lipsa investițiilor. Interdicția vânzării terenurilor agricole este o moştenire din perioada comunistă. Dacă Guvernul de la Kiev spune că apariţia unei pieţe funcţionale într-unul dintre cele mai fertile locuri de pe planetă este un prim pas important spre o agricultură mai eficientă, pentru că va stimula investiţiile, atunci presa guvernamentală rusă continuă să promoveze diverse narațiuni false despre această reformă. Ucraina este descrisă ca un stat care suferă de foame, cu multă hrană de calitate exportată în Occident, pentru că marile corporații o transformă într-o colonie agrară. Reforma agrară, ca și, de fapt, celelalte inițiative ce apropie Ucraina de Occident, este văzută ca o primejdie, ca o pierdere a controlului Moscovei asupra Kievului.

OBIECTIV: Să îi demonstreze opiniei publice că reforma funciară este una greșită, care va transforma Ucraina într-o colonie agrară a Occidentului. Sunt criticate regulile transparente de funcționare a pieței agroalimentare cu scopul de a transmite un mesaj politic pro-Kremlin – pentru a rezolva problema crizei agrare nu este nevoie de un stat democratic și nici de un climat investițional favorabil, ci de un regim centralizat. 

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Titlul știrii, concluziile și mesajele politice de la finalul textului nu au nicio legătură logică cu datele prezentate de autor. Textul include o serie de contradicții evidente. Pe de o parte, autorul scrie despre „marea foamete” din Ucraina, despre o criză alimentară evidentă, pe de altă parte, precizează că a crescut de 6 ori importul de carne de porc! Ucraina este comparată contextual cu Somalia și Zimbabwe pentru care ONU colectează ajutoare umanitare, în timp ce în debutul articolului autorul însuși scrie că „Ucraina, desigur, nu intră în lista statelor unde oamenii mor de foame”. Informațiile sunt prezentate în așa mod încât cititorii neavizați să rămână cu impresia că Ucraina a ajuns la nivelul statelor nedezvoltate din Africa în urma reformei funciare, lansată acum câteva zile!

Hunger Map, care, potrivit articolului, ar demonstra că ucrainenii suferă de foame, arată de fapt că Ucraina nu se deosebește prea mult de statele UE, însă situația este critică în Donbass, adică exact, în zonele care nu sunt controlate de guvernul ucrainean. Presa guvernamentală rusă nu amintește acest lucru, manipulând opinia publică.  

Celelalte narațiuni false sunt prezentate ca niște opinii ale autorului, fiind o copiere a mesajelor tipice ale Kremlinului privind Ucraina. Este vorba de narațiunile antioccidentale privind transformarea Ucrainei într-o colonie a Vestului, ineficiența sistemului capitalist și democratic, în comparație cu regimurile centralizate (aluzie la sistemul agrar de succes controlat de regimul Putin în Rusia).

În realitate, dacă va fi realizată corect, reforma agrară ar putea determina o înviorare economică a Ucrainei. Experții de la Kiev susțin că în timp ce pentru ucraineni lansarea pieței funciare înseamnă venituri suplimentare din exporturi, pentru restul lumii înseamnă mai multă hrană. Liberalizarea vânzării de terenuri arabile va da naştere unei agriculturi mai eficiente, iar piaţa va deveni mai transparentă, ceea ce nu a fost posibil până acum.

Verifică sursele: De ce în Ucraina suferă de foame copiii?

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 589


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți