Opinie
Redactor: Marin Gherman
29 aprilie 2021

DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass

DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass
29 aprilie 2021

DEZINFORMARE: Ucrainenii sunt ruși, iar Moscova are dreptul să intervină în „războiul civil” din Donbass

În contextul escaladării conflictului din Donbass și concentrării trupelor ruse la granița cu Ucraina și în Crimeea, organele centrale de presă din Rusia au reluat unele narațiuni despre unitatea popoarelor rus și ucrainean, despre Rusia Mare și dreptul istoric al Moscovei de a se implica în „războiul civil” din regiunile Donețk și Lugansk.

Știre: În Federația Rusă nu se desfășoară un război civil, dar acesta are loc în Ucraina, adică, în Rusia istorică […]

Războiul nu încetează să fie tragedia noastră națională. Este războiul nostru, al tuturor rușilor, al lumii ruse, care cuprinde o familie mare, compusă din ruși, maloruși [ucraineni] și bieloruși. Din păcate, în Ucraina, nu numai autoritățile, ci și mulți dintre locuitori nu se consideră acum parte a lumii ruse, nu consideră că rușii și ucrainenii sunt două părți ale unui singur popor, ei numesc Rusia – dușman și  agresor. Rușii sunt forțați să învețe versiunea rusofobă a istoriei noastre și să treacă la limba ucraineană. Dar ce se schimbă în esență: o parte a lumii ruse, a poporului rus, se dușmănește cu o altă parte a lumii ruse. Nu numai că ucrainenii se dușmănesc cu rușii, ci unii ruși se dușmănesc între ei. Ce este asta dacă nu un război civil?

[…]

„Unitatea rușilor” – acesta a fost numele forumului organizat zilele trecute la Donețk, la care au participat reprezentanți ai Republicilor Populare Donețk și Lugansk și invitați din Rusia. Participanții la forum au discutat despre protecția drepturilor și libertăților rușilor și despre unitatea lor. „Rușii nu renunță la ai lor”, au repetat participanții adesea la forum, iar acum acest lucru este deosebit de important pentru Donbass, care a fost, este și va fi rus. Întâmplător, chiar în aceleași zile, Vladimir Putin a răspuns la propunerea președintelui Ucrainei Zelenski de a se întâlni oriunde în Donbass, reamintind că aspectele rezolvării conflictului trebuie discutate cu liderii LNR și DNR (republici autoproclamate).

[…]

De fapt, elitele ucrainene au fost ținute ostatice de războiul inventat cu Rusia și de propria lor miză pe rusofobie. Politicienii ucraineni nu pot vorbi nici cu Rusia, nici cu proprii lor cetățeni ruși - atât cu cei care trăiesc în LNR, DNR și nu s-au considerat cetățeni ai Ucrainei de mult timp, cât și cu cei care locuiesc în Ucraina.

[…]

Donbass-ul nu este doar un avanpost al lumii ruse, ci este avangarda luptei pentru reunificarea ei, pentru depășirea despărțirii. Este lupta pentru Novorossia, pentru adevărata Ucraina - Mica Rusie, adică pentru o singură Mare Rusie.”

Verifică sursele:

Unitatea rușilor – Ucraina să fie înapoiată Donbass-ului 

REALITATE

NARAȚIUNI:  1. Ucrainenii sunt ruși și aparțin în întregime lumii ruse; 2. În Donbass are loc un război civil, în care rușii se luptă cu rușii; 3. Moscova are dreptul moral și istoric să se implice în conflictul din Donbass, pentru a-și proteja populația rusofonă; 4. Ucraina face parte din Rusia istorică; 5. Elitele politice ucrainene sunt rusofobe și nu au niciun dialog cu propriul popor; 6. Președintele Ucrainei trebuie să discute despre conflictul din Donbass cu LNR și DNR, și nu cu Moscova, care nu participă la acest război.

CONTEXT/ETOS LOCAL: Începând cu anul 2014 în estul Ucrainei, regiune cunoscută sub numele de Donbass, are loc un conflict armat între forțele guvernamentale ale Kievului și mercenarii sprijiniți de Moscova. Rusia finanțează și sprijină mercenari și forțe separatiste, constituite în cadrul a două republici autoproclamate, DNR și LNR, care se compun din o mică parte din regiunile ucrainene ocupate Donețk și Lugansk. În această primăvară, Rusia a început să-și concentreze forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce a determinat critici din partea Ucrainei și statelor din Occident. În contextul escaladării conflictului din estul Ucrainei și a concentrării armatei rusești lângă granițele ucrainene, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski l-a invitat pe președintele Federației Ruse Vladimir Putin să se întâlnească în Donbass. Răspunzând invitației, Putin a spus că conducerea ucraineană ar trebui să poarte discuții cu republicile autoproclamate despre Donbass. Putin a adăugat că este gata să-l primească pe Zelenski la Moscova în orice moment convenabil pentru a discuta „relațiile bilaterale”, dar nu situația din estul Ucrainei. Moscova s-a bazat până acum pe diferite metanarațiuni despre poporul ucrainean care face parte din lumea rusă. Ucraina este văzută ca o parte integrantă a Rusiei istorice, ai cărei distanțare de Moscova ar însemna o adevărată catastrofă geopolitică. Unul dintre ideologii regimului Putin este geopoliticianul Aleksandr Dughin, care scrie în cărțile sale că fără Ucraina, Rusia nu va reuși niciodată să devină un imperiu eurasiatic care să opună rezistență „expansiunii atlantiștilor”, având în vedere SUA și NATO.

OBIECTIV: Obiectivul acestor narațiuni este de a argumenta necesitatea prezenței mai active a Rusiei în Donbass în fața opiniei publice din Rusia și societăților din fostele state membre ale Uniunii Sovietice. Este testată reacția opiniei publice privind un eventual conflict direct al Rusiei cu Ucraina, fiind utilizate prilejuri media precum  forumul „Unitatea rușilor” din Donețk, care a chemat Rusia să nu uite de rușii de pretutindeni.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: Editorialul publicat pe RIA Novosti se bazează pe presupuneri și diverse viziuni ideologice, nu și pe fapte sau date sociologice. Majoritatea narațiunilor pot fi grupate în metanarațiunea despre Ucraina ca „un stat fals”, și despre ucraineni care sunt o „națiune inventată”, ruptă din trupul Rusiei Mari. Majoritatea acestor idei sunt o expunere jurnalistică a eurasianismului naționalist rus, creat în jurul tezei că lumea rusă este una distinctă civilizațional de restul popoarelor, iar refacerea Rusiei Mari trebuie să fie un scop al Kremlinului și al rușilor de pretutindeni. Pentru a argumenta necesitatea intervenției directe a Rusiei în conflictul din Donbass, nu sunt utilizate argumente neconvenabile din domeniul dreptului internațional, ci sunt folosite cele care țin de istoria lumii ruse. Autorul trezește diverse emoții naționaliste și resentimente istorice.

În realitate, în Donbass nu are loc un conflict civil, ci o luptă între armata ucraineană cu mercenarii finanțați de Rusia, lucru recunoscut de majoritatea liderilor globali și organizațiilor internaționale. Potrivit unui sondaj sociologic realizat de Fondul „Inițiative Democratice” de la Kiev în 2020, 45% dintre ucraineni consideră conflictul din Donbass o consecință a agresiunii ruse. Despre atitudini pro-ruse nu poate fi vorba în Ucraina la nivel național, lucru recunoscut, printre rânduri, și de autorul editorialului din presa rusă.

Rusofobia, amintită în articol, este de fapt o încercare a Kievului de a limita influența spațiului informațional al Rusiei asupra societății ucrainene, fiind interzis accesul în Ucraina la unele organe de presă pe web, blocate unele posturi de televiziune și rețele ruse de socializare. De precizat că însuși website-ul Ria Novosti nu poate fi accesat liber în Ucraina, ceea ce înseamnă că public țintă al narațiunilor este cititorul rus și publicul din spațiul ex-sovietic

Autoritățile ucrainene au renunțat de mai multe ori să discute cu liderii republicilor autoproclamate despre situația din estul țării, menționând că un dialog cu ei ar însemna o legitimare a agresiunii ruse. Kievul pune vina pe Rusia, considerând că conflictul din Donbass a fost special inventat de Moscova pentru a bloca parcursul european și euroatlantic al Ucrainei în contextul anexării ilegale a Crimeii.

SÂMBURELE DE ADEVĂR: Narațiunile privind „războiul civil din Ucraina” dau, totuși, roade în Donbass, iar unele constatări ale jurnaliștilor de la RIA Novosti au temei sociologic.  În regiunile estice, opinia dominantă este că evenimentele din Donbass sunt un conflict intern. Potrivit sondajului menționat mai sus, 21% dintre locuitorii acestor regiuni sunt convinși că există un conflict civil pur intern în Donbass, 21% dintre respondenți susțin că este un conflict intern în care Rusia sprijină una dintre părți. Doar 24% dintre locuitorii din est definesc situația din Donbass ca fiind o agresiune rusă împotriva Ucrainei.

REACȚII OFICIALE: Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a respins propunerea liderului rus Vladimir Putin de a purta negocieri cu reprezentanții republicilor autoproclamate Donețk și Lugansk. „Nu am de gând să vorbesc cu teroriștii”, a spus el pentru „Financial Times”. Potrivit lui Zelenski, el dorește să organizeze o întâlnire anume cu Putin despre războiul Donbass, adăugând că nu este îngrijorat de locul de desfășurare a întâlnii, ci de conținutul discuțiilor.

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 956


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți